Китайският министър на отбраната отказа разговори със САЩ за сваления балон

Китайският министър на отбраната отказа разговори със САЩ за сваления балон

Китайският министър на отбраната отказа разговори със САЩ за сваления балон

Китайският министър на отбраната Вей Фънхе отказа да разговаря с шефа на Пентагона Лойд Остин, след като китайски балон беше свален над територията на САЩ, каза говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Пат Райдър.

В разпространеното изявление на Райдър се казва, че Пентагонът е изпратил искане Остин да говори с Вей Фънхе веднага след свалянето на балона, но Китай отхвърлил искането.

„Ние вярваме във важността на поддържането на отворени линии за комуникация между Съединените щати и Китай, за да управляваме отношенията си отговорно“, каза Райдър.

Появата на китайски балон, който Вашингтон определи като разузнавателна операция, доведе до дипломатически спор между двете страни. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен дори отложи посещението си в Пекин, планирано за 5-6 февруари, като обвини Китай в "нарушаване на суверенитета" на Съединените щати.

Китайската страна заяви, че балонът е метеорологичен и обясни появата му над територията на Съединените щати с непреодолима сила. След като балонът беше свален, Пекин направи официален протест.

Китайският заместник външен министър Си Фън направи изявление пред посолството на САЩ в Пекин и отбеляза, че Китай е информирал американската страна за причините за появата на балона. Според китайското дипломатическо ведомство обаче „американската страна е пренебрегнала това и е прибягнала до използване на прекомерна сила срещу цивилен летателен апарат“. Според китайската страна това е "нарушение на духа на международното право и международната практика".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ