Лула да Силва от Китай: Бразилия се завръща на международната сцена

Лула да Силва от Китай: Бразилия се завръща на международната сцена

Лула да Силва от Китай: Бразилия се завръща на международната сцена

Бразилия се завръща на международната сцена, каза бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва днес - първия ден от държавната му визита в Китай, съсредоточена по-конкретно върху конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

Лула започна посещението си в Шанхай, където тази сутрин присъства на назначаването на бившата лява президентка на Бразилия Дилма Русеф (2011-2016 г.) начело на банката на БРИКС - група от бързо развиващи се страни, обединяваща Бразилия, Китай, Индия, Русия и Република Южна Африка.

"Времето, когато Бразилия не присъстваше във важни световни решения, приключи. Завръщаме се на международната сцена след необяснимо отсъствие", каза бразилският президент, цитиран от БТА.

Лула, който е знакова фигура на бразилската левица, обеща да върне страната си "в сърцето на новата световна геополитика" след изолацията при неговия крайнодесен предшественик Жаир Болсонаро, отбелязва АФП.

В Шанхай на Лула да Силва му предстои среща с шефа на първия производител на електрически превозни средства "Би Уай Ди", след което ще посети изследователски център на високотехнологичния гигант "Хуавей".

По време на срещата си с колегата си Си Цзинпин утре в Пекин бразилският президент ще обсъди по-конкретно конфликта в Украйна. Общото между двете страни е, че не наложиха санкции на Русия, посочва АФП.

Лула да Силва се надява отново да играе ролята на посредник. Китай, от своя страна, е под все по-силен международен натиск да повлияе на Москва и да я убеди да седне на масата за преговори.

Това е четвъртото официално посещение в Китай за Лула да Силва, който започна третия си президентски мандат през януари след първия си престой на поста от 2003 до 2010 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Apple представи първите си очила за смесена реалност
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици