Москва се закани на Литва с практически отговор на блокадата

Москва се закани на Литва с практически отговор на блокадата

Москва се закани на Литва с практически отговор на блокадата

Отговорът на Москва по забраната на Литва за транзита на стоки, санкционирани от Европейския съюз, към руския ексклав Калининград няма да бъде само дипломатически, а и практически по своя характер, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на редовния си брифинг в сряда, предаде Ройтерс. „Що се отнася до ответните мерки, в момента възможните мерки се разработват в междуведомствен формат. И Литва, и ЕС, чрез дипломатическите си мисии в Москва, бяха уведомени, че подобни действия са недопустими и че предприетите стъпки трябва да се променят и ситуацията да се върне към законна и легитимна посока“, заяви тя. „Ако това не се случи, тогава, разбира се, и това беше подчертано на всички нива в Москва, ответните действия ще са неизбежни", предупреди Захарова.

„Един от основните въпроси е за това дали отговорът да бъде изцяло дипломатически. Отговорът е: не“, допълни тя. „Отговорът няма да бъде дипломатически, а практически“, каза говорителката на руското външно министерство.

Захарова не даде подробности за характера на мерките, които Русия планира да предприеме срещу Литва.

Ръководителят на съвета за сигурност на Кремъл, от своя страна, заплаши „населението на Литва“ с ескалация на спора заради отказа на литовските железници да позволят някои стоки да преминат към руския регион Калининград.

След среща в региона, който се намира между Литва и Полша, на около 1300 км от Москва, Николай Патрушев, близък съюзник на Владимир Путин, във вторник засили реториката, заплашвайки със „сериозни последствия“.

„Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия“, каза Патрушев. „Подходящи мерки ще бъдат взети в близко бъдеще. Техните последици ще имат сериозно отрицателно влияние върху населението на Литва“, каза той.

Литва вече блокира руския енергиен внос, оставяйки малко други възможности за Кремъл. Преди дни литовските държавни железници заявиха на руските си клиенти, че вече не могат да транспортират стомана или желязо през европейката територия до Калининград.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ