Над 8000 автори в САЩ искат компенсации от създателите на изкуствен интелект за използване на творбите им

Над 8000 автори в САЩ искат компенсации от създателите на изкуствен интелект за използване на творбите им

Над 8000 автори са подписали призив към лидерите на технологични компании, включително Microsoft Corp., Meta Platforms Inc. и Alphabet Inc., в който настояват творбите им да не се използва за обучение на системи с изкуствен интелект (AI) без разрешение или компенсация.

Призивът е публикуван от Гилдията на авторите, най-голямата професионална организация за писатели в САЩ. Именити автори като Джеймс Патерсън, Маргарет Атууд и Джонатан Францен са оставили своите подписи под него, съобщава The ​​Wall Street Journal /WSJ/. В писмото се отбелязва, че AI системите „имитират и механично повтарят“ техния език, стил, истории и идеи.

"Милиони защитени с авторски права книги, статии, есета и стихотворения се превърнаха в "храна" за невронни мрежи, безкрайна храна, за която никой не плаща", се казва в призива. "Вие харчите милиарди долари за развитието на AI технологии. Би било справедливо да ни плащат за използването на нашите произведения, без които изкуственият интелект би бил банален и изключително ограничен", пишат творците в обръщението си към технологичните компании. Сред адресатите на призива са и International Business Machines, както и OpenAI, разработчикът на популярния GPT чат бот, както и Stability AI.

За обучение на невронни мрежи, включително GPT и Bard chatbots, се използват големи количества текстови данни от Интернет. В същото време често не е известно дали компаниите имат право да използват определени данни, отбелязва WSJ.

Миналия месец вестникът писа, че представители на големи медии проучват степента, в която тяхното съдържание се използва за обучение на невронни мрежи и обсъждат възможността за създаване на коалиция за съвместно справяне с въздействието на AI решенията върху индустрията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ