НАТО ще обсъди повишаването на военните разходи

НАТО ще обсъди повишаването на военните разходи

НАТО ще обсъди повишаването на военните разходи

Министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят тази седмица на среща в Брюксел повишаването на военните разходи, съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, предаде БТА.

Той добави, че предстои решение за запълване и увеличаване на оръжейните запаси на държавите от алианса, както и за увеличаване на производството. По неговите думи днес поръчките се приемат за срок на изпълнение след две години.

Столтенберг добави, че на срещата ще бъдат приети решения за защита на подводната инфраструктура и за създаване на мрежа от частни и държавни спътници в орбита, за да се събират разузнавателни данни. По неговите думи обещаните оръжия и боеприпаси трябва да пристигнат в Украйна възможно най-скоро, защото Русия вече е предприела очакваната пролетна офанзива. 

Ако НАТО изпрати свои бойни самолети в Украйна, това би било пряка намеса. Съвсем различно е да се доставят отбранителни способности на Украйна, поясни Столтенберг по повод обсъждането на доставката на изтребители за украинската страна. Очаквам да обсъдим този въпрос, но това ще отнеме време. Сега е необходима спешна помощ за Украйна, всеки ден е от значение, добави той.

Руският президент Владимир Путин не се подготвя за мир година след нападението, няма подобни признаци, нито за преговори с отчитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Затова трябва да подкрепяме Украйна, за да спечели и да се постигне траен мир. Посланието ни е ясно - НАТО е с Украйна, докогато е необходимо. Единственият начин Украйна да оцелее като суверенна страна, е оказването на помощ, заяви Столтенберг. Той не изключи бъдещи мирни преговори с участието на държави от пакта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ