Над 155 000 държавни служители в Канада стачкуват за по-високи заплати

Над 155 000 държавни служители в Канада стачкуват за по-високи заплати

Над 155 000 държавни служители в Канада стачкуват за по-високи заплати

Повече от 155 000 служители в публичния сектор в Канада започнаха стачка в сряда, след като не успяха да постигнат споразумение за заплатите с федералното правителство до крайния срок във вторник. Стачката ще засегне данъчните и паспортните услуги по време на пиковото им търсене, предава Ройтерс

Профсъюзът Алианс на обществените услуги на Канада (PSAC) обяви, че преговорите по договора ще продължат, въпреки че призова членовете си, работещи за Министерството на финансите и Канадската агенция за приходите, да започнат стачни действия от полунощ.

"Наистина се надявахме, че няма да бъдем принудени да предприемем стачни действия, но изчерпахме всички други възможности за постигане на справедлив договор за служителите на канадската федерална обществена служба", каза президентът на PSAC Крис Ейлуърд.

Синдикатът, който води колективни преговори за нов договор от 2021 г., беше поставил срок до 21 часа във вторник за сделка.

"Ние все още сме тук на масата. Ще останем на масата. Ще останем толкова дълго, колкото е необходимо по време на стачката и ще останем в стачка, докато правителството не разгледа нашите ключови въпроси на масата за преговори", каза Ейлуърд.

PSAC каза, че членовете му ще образуват колони на 250 места в цялата страна.

Федералното правителство обяви, че е представило "справедливо, конкурентно предложение на PSAC", включително увеличение на заплатите с 9% за три години, и че ще продължи преговорите, за да постигне бързо споразумение.

"Въпреки че има конкурентна сделка на масата, PSAC продължава да настоява за искания, които са непосилни и биха повлияли сериозно на способността на правителството да предоставя услуги на канадците", посочва министерството на финансите на Канада, което контролира публичната администрация, в съобщение изявление.

Преговорите по договора обхващат две основни групи служители - 120 000 служители от Министерството на финансите и над 35 000 служители от Приходната агенция.

Служителите на данъчните агенции първоначално поискаха увеличение на заплатите с над 30% за три години, докато другата група иска увеличение на заплатите с 13,5% за три години. Инфлацията достигна връх от 8,1% миналата година.

Стачката ще засегне няколко федерални служби и може да забави възстановяването на данъци, тъй като служителите на Приходната агенция напускат службата в средата на сезона за подаване на данъчни декларации. Подновяването на паспорти преди пиковите летни пътувания също ще се сблъска със закъснения.

Стачката ще засегне и 65% от служителите на Канадската комисия по зърното, включително повечето инспектори на изходящо зърно в пристанищата, според комисията. Канада е основен износител на пшеница и рапица.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература
Неочакван обрат: Първото предложение за отстраняването на Гешев беше оттеглено
ДБ поискаха оттегляне на Пеевски от комисията за конституционна реформа. ДПС няма да отстъпи, публикува свой проект за промени
Комуникационна агенция together& е най-награждаваната на IAB MIXX Awards 2023
Първата задача на Спецов като шеф на НАП: Ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите
Google предприема мерки срещу служителите, които не ходят достатъчно често в офисите
Водата от язовир „Каховка“ разнася мини, предупреди Червеният кръст