Опозицията в Турция организира исторически митинг

Опозицията в Турция организира исторически митинг

Опозицията в Турция организира исторически митинг

Националният алианс събра стотици хора, които повече от 3 часа изпълваха парк Орхангази в подкрепа на кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу

Стотици хиляди хора, млади и възрастни, изпълниха до краен предел най-големия парк Орхангази в Малтепе на азиатския бряг на Истанбул за предизборния митинг на опозиционния Национален алианс, който се проведе под наслов "Голямата среща с народа" снощи, съобщава БТА.

В митинга участваха лидерите на 6-те политически партии - Народнорепубликанската партия, "Добра партия", ДЕВА, Партията на бъдещето, Партията на щастието и Демократическата партия, които са обединени в Националния алианс. Събитието бе в подкрепа на кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу, както и кандидатите за вицепрезидент Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул, и Мансур Яваш, кмет на Анкара.

В речите си лидерите акцентираха, че изборите на 14 май ще донесат промяна на едноличния режим, а също и че изборът за президент ще бъде спечелен още на първия тур от опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу.

Паркът бе като море от развяващи се червени знамена и постери с лика на Ататюрк. Възгласи "Право", "Искаме истинско правосъдие", "Време е за промяна", "Икономически просперитет", "Пролетта е наша" огласяха терена. 

Митингът продължи повече от 3 часа, но хората не си тръгваха и останаха до края, въпреки че бе притъмняло и заваля дъжд. Танцуваха и пееха заедно.

В речта си Кълъчдароглу акцентира на демокрацията, на парламентарната демокрация, от която по думите му най-много се нуждае в момента Турция, както и от спечелването на президентския пост още на първия тур.

Близките до опозицията медии окачествиха митинга като най-големия и многолюден опозиционен митинг през последните 20 години.

Изборите за парламент и президент в Турция са на 14 май, а евентуалният балотаж е предвиден за 28 май.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ