Осъдиха Доналд Тръмп за сексуално посегателство, ще трябва да плати 5 млн. долара обезщетение

Осъдиха Доналд Тръмп за сексуално посегателство, ще трябва да плати 5 млн. долара обезщетение

Осъдиха Доналд Тръмп за сексуално посегателство, ще трябва да плати 5 млн. долара обезщетение

Доналд Тръмп ще трябва да плати обезщетение в размер на 5 млн. долара писателката Е. Джийн Карол, която е била обект на сексуално посегателство през 90-те години на миналия век и последвало оклеветяване от бившия президент на САЩ, който я е нарекъл лъжкиня. Това решиха съдебните заседатели в гражданско дело във вторник, предаде Ройтерс.

„Днес светът най-накрая знае истината“, каза Карол в изявление след представянето решението. „Тази победа не е само за мен, но и за всяка жена, която е страдала, защото не са й повярвали“, добави тя.

Бившият президент на САЩ, който води кампания за спечелване на втори мандат в Белия дом през 2024 г. ще обжалва решението, каза неговият адвокат Джоузеф Такопина пред репортери пред сградата на федералния съд в Манхатън.

79-годишната Карол свидетелства по време на гражданския процес, че 76-годишният Тръмп я е изнасилил в съблекалнята на универсален магазин Bergdorf Goodman в Манхатън през 1995 г. или 1996 г., след което е навредил на репутацията й, като е написал в публикация от октомври 2022 г. в своята платформа Truth Social, че нейните твърдения са „пълна измама“ и „лъжа“.

Тръмп не присъства на заседанието по делото, което започна на 25 април, но коментира решението в платформата Truth Social, определяйки го като „срамно“ и добавяйки, че „няма абсолютно никаква представа коя е тази жена“.

Тъй като става въпрос за гражданско дело, Тръмп не е изправен пред наказателни последици и не е заплашен от затвор.

Съдебните заседатели, които трябваше да постигнат единодушна присъда, обсъждаха малко под три часа преди да отхвърлят твърденията на Тръмп, който отрече да е нападал Карол. Съдебните заседатели – шестима мъже и три жени, присъдиха 5 млн. долара обезщетение на Карол, но Тръмп не е длъжен да го плати, докато делото е в процес на обжалване.

През април Тръмп даде на изборните регулатори само грубите оценки на богатството си, които се изискват при финансовите оповестявания, изброявайки над дузина имоти на стойност „над 50 милиона долара“ всеки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ