От копие на Конституцията до iPhone 14 pro в комплекта за "добре дошли" за новите испански депутати

От копие на Конституцията до iPhone 14 pro в комплекта за добре дошли за новите испански депутати

От копие на Конституцията до iPhone 14 pro в комплекта за "добре дошли" за новите испански депутати

Почти като "завръщане на училище", но под августовското слънце Конгресът на депутатите на Испания вече подготвя пристигането на 350-те парламентаристи, избрани след общите избори, проведени на 23 юли. От 1 до 16 август всеки от членовете на бъдещите парламентарни групи трябва да отиде в Долната камара, за да връчи акредитивните си писма и да попълни декларацията си за дейност, както изисква испанското законодателство. Въпреки това избраните парламентаристи ще придобият пълния си статут на депутати на 17 август, след като положат клетва или обещание за спазване на Конституцията по време на учредителната сесия на Конгреса, предава abc.es.

Междувременно Камарата вече подготвя комплекта, който ще получи всеки депутат, за да изпълнява задълженията си през този мандат. Пакетът се състои от куфарче, което включва копие от Конституцията на Испания, правилника на Конгреса, както и ръководството за работа на Камарата и необходимата документация за започване на работата им като депутати.

Освен това всеки ще бъде снабден с технологично оборудване, състоящо се от мобилен телефон с марката Apple, модел „iPhone 14 pro“ и iPad.

Според източници от испанския Конгрес, консултирани от вестник ABC, онези депутати, които повторно са избрани за законодателен мандат в Камарата, ще могат директно да запазят същия телефон, който са ползвали досега.

Последното подновяване на мобилните телефони беше извършено през януари 2023 г., когато Конгресът възложи договор на компанията Econocom Products and Solutions S.A.U. за подмяна на всички терминали на цена от 1 232 734,69 евро. Бяха закупени общо 825 най-съвременни телефона за всички работници, които съставляват Конгреса - не само депутати, но и длъжностни лица и съветници - в допълнение към софтуерни пакети, информационни системи и мобилни услуги за ремонт и поддръжка.

Що се отнася до доставката на iPad, от Конгреса посочват, че те няма да бъдат предоставени веднага, тъй като Камарата е по средата на "процеса на придобиване", така че това може да отнеме няколко дни.

Тези депутати, които не повторят законодателния си мандат, имат възможност да запазят устройствата, с които са работили през последните четири години, в замяна на икономическа сума, която ще зависи от дълголетието на таблетите и телефоните. И тъй като последните бяха обновени само преди шест месеца, цената ще бъде "подобна" на тази на пазара.

Съгласно икономическия и помощен режим на Камарата, актуализиран до 2023 г., всеки депутат ще получи идентично конституционно разпределение, тоест един вид основна заплата от 3126,89 евро. В случаите, в които парламентаристът изпълнява някакъв вид позиция, било то в Съвета на говорителите, в Камарата или в която и да е Комисия, към предишната сума ще бъдат добавени различни парични добавки, които варират от 700 до 3000 евро приблизително.

Освен това Конгресът покрива разходите, свързани с транспорта на испанските депутати, както и разходите за паркиране на гарите и летищата в случаите, когато те пътуват с влак или самолет. За покриване на този вид разходи, парична сума не се предоставя на самото лице, а се ползва опцията "възстановяване на разходи".

Ако депутатът използва собствения си автомобил, за да пътува до залата по време на изпълнение на задълженията си, ще му се плащат 0,25 евро на километър, както и ползваните пътни такси (тол такси). Освен това от 2006 г. Конгресът предоставя на депутатите, които нямат служебно превозно средство, карта за заплащане на такситата с "годишен лимит от 3000 евро".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ