Папа Франциск иска да посети Киев и Москва

Папа Франциск иска да посети Киев и Москва

Папа Франциск иска да посети Киев и Москва

Папа Франциск отхвърли слуховете, че има намерение да се оттегли в близко бъдеще, като каза, че през този месец ще посети Канада, а възможно най-скоро след това се надява да може да отиде в Москва и Киев, предава Ройтерс.

В специално интервю, дадено в резиденцията му във Ватикана Франциск също отрече съобщения, че има рак, като се пошегува, че лекарите не са му казали нищо по темата, и за пръв път разказа за състоянието на коляното си, което му е попречило да извършва някои от своите задължения.

По темата за войната в Украйна папата отбеляза, че е имало комуникация между държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и руския външен министър Сергей Лавров относно възможно посещение в Москва.

Папа Франциск многократно е осъждал действията на Русия в Украйна, а миналата седмица той косвено я обвини във воденето на „жестока и безсмислена агресивна война“, напомнят от Ройтерс.

Нито един глава на римокатолическата църква досега не е посещавал Москва. Когато Ватиканът за пръв път попита за пътуване до Русия преди няколко месеца, от Москва са отговорили, че това не е подходящия момент. Той намекна обаче, че сега нещо се е променило.

„Бих искал да отида (в Украйна) и исках първо да отида в Москва“, казва папата. 

„И сега е възможно, след като се върна от Канада, възможно е да успея да отида в Украйна“, каза той. „Първото нещо е да отида в Русия, за да се опитам да помогна по някакъв начин, но искам да посетя и двете столици.“

В интервюто за пореден път той осъди правото на аборт, след като и Върховният съд на САЩ забрани абортите. После той добави, че засега не смята да се оттегля от папството, но каза, че това би било възможно, ако здравето му не му позволява да управлява църквата.

Попитан как се чувства, папата шеговито отговори: „Още съм жив!“.

Той разкри, че травмата му с крака е свързана с „малка фрактура“ на коляното заради стъпване накриво. Той също отхвърли слуховете, че преди година му е бил открит рак, когато той претърпя 6-часова операция за премахване на част от дебелото си черво поради дивертикулит – състояние, причинено от образувания, които се развиват по лигавицата на храносмилателния тракт и могат да се възпалят, което води до силна коремна болка, гадене, покачване на телесната температура и др. – то е често срещано при възрастни хора. Франциск обаче сподели, че не жалее да се подлага на операция заради проблемите с коляното, защото от упойката по време на манипулацията миналата година е получил отрицателни странични ефекти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ