Парламентът на Румъния отхвърли законопроекти за автономия на близки до унгарците малцинства

Парламентът на Румъния отхвърли законопроекти за автономия на близки до унгарците малцинства

Парламентът на Румъния отхвърли законопроекти за автономия на близки до унгарците малцинства

Румънският парламент окончателно отхвърли три законопроекта за автономия на така наречената област Секуй, внесени от двама депутати от Демократичния съюз на унгарците в Румъния. Това съобщи агенция Agerpres.

Сенатът (горната камара на парламента) отхвърли проектоправилата с мнозинство. В четвъртък те бяха отхвърлени и от Камарата на депутатите (долната камара).

Законопроектите предвиждат „автономия на окръзите Ковасна, Харгита и част от окръг Муреш, организацията им като автономен регион с юридическо лице в рамките на румънската държава“, отбелязва агенцията, а също така определят границите на територията това ще стане регион Секуи.

Ръководителят на комисията по външна политика на Сената Титус Корлетян нарече проекторегулациите „дълбоко токсични“, като подчерта, че „дискусията за децентрализацията на властта в Румъния не трябва да се води според етнически критерии“. Авторите на законопроекта на свой ред посочиха, че в много демократични страни на Европейския съюз действат различни форми на културна автономия на националните малцинства. Секуите или секлери /според германското им наименование/  са етническо малцинство в Трансилвания, близо до унгарците. Секуите, живеещи в окръзите Ковашне, Харгите и Муреш, от дълго време настояват за автономия в рамките на румънската държава, но румънските власти класифицират тези искания като сепаратистки тенденции. До 1918 г. Трансилвания е била неразделна част от Австро-Унгарската империя, а сега там живеят приблизително 1,3 милиона унгарци, или 6,5% от румънското население.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ