Пекин назначи бизнесмен и киберспец за шеф на нова агенция за защита на данни и цифровизация

Пекин назначи бизнесмен и киберспец за шеф на нова агенция за защита на данни и цифровизация

Ръководителят на телекомуникационната компания China Unicom Лю Лехонг ще бъде назначен за ръководител на новата китайска агенция, отговаряща за защитата на данните и цифровизацията на икономиката, пише South China Morning Post, позовавайки се на информирани източници.

Пекин обяви създаването на нов регулатор през март 2023 г. като част от мащабна реорганизация на държавните институции, която му дава повече контрол върху технологичния сектор и финансовото регулиране.

Националното бюро за данни, според изявлението на Държавния съвет на Китайската народна република, ще се ангажира с „насърчаване на създаването на инфраструктура за данни, координиране на интеграцията, споделянето и развитието на източници на данни“. Новата структура също ще отговаря за "координирането на цифровата икономика, планирането и изграждането на цифрово общество", каза Държавният съвет.

На регулатора за възложени много задържения от Службата на Централната комисия по въпросите на киберпространството, където Лю Лехонг е бил заместник-директор от 2018-2020 г. В същото време той беше заместник-ръководител на Китайската администрация за киберпространство, ключовият интернет регулатор в страната.

През юни 2020 г. Лю Лепонг пое поста заместник-министър на индустрията и информационните технологии на Китай и напусна през август 2021 г., за да ръководи China Unicom. Има над 30 години опит в електрониката и информационните технологии.  Китайският президент Си Дзинпин каза през февруари, че всички новиструктури, създадени като част от реорганизацията, трябва да бъдат създадени тази година, а техните регионални отдели до края на 2024 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ