Принц Хари спечели дело срещу британски таблоиди, подслушвали телефона му

Принц Хари спечели дело срещу британски таблоиди, подслушвали телефона му

Принц Хари спечели дело срещу британски таблоиди, подслушвали телефона му

Британският принц Хари получи значителни обезщетения, след като Върховният съд на Лондон постанови в петък, че той е бил жертва на телефонни хакерски атаки и други незаконни действия от страна на журналисти в британски вестници със знанието на техните редактори.

Принцът стана първата висша британска кралска особа от 130 години, която даде показания в съда, когато се яви като звезден свидетел на процес през юни срещу Mirror Group Newspapers (MGN), издателят на Daily Mirror, Sunday Mirror и Sunday People, които според него са го атакува в продължение на 15 години.

Решението на съдията да му присъди 140 600 паунда и заключението, че редакторите и ръководителите на вестниците са знаели за неправомерното действие, се смятат за голяма победа за принца.

Хари призова властите и полицията да предприемат действия срещу тези, за които е установено, че са нарушили закона.

„Днес е страхотен ден за истината, както и за отчетността“, каза той в изявление, прочетено от неговия адвокат Дейвид Шерборн.

Херцогът на Съсекс беше един от около 100-те ищци – включително актьори, спортни звезди, знаменитости и хора, които просто са имали връзка с високопоставени фигури, които са предприели правни действия по обвинения в телефонни хакерски атааки и незаконно събиране на информация между 1991 г. 2011 г.

Хари и трима други бяха избрани като тестови случаи и процесът разгледа 33 статии от около 140, за които той твърди, че са резултат от незаконно поведение в продължение на 15 години от 1996 г.

„Открих, че 15 от 33-те статии, които бяха анализирани, са продукт на телефонно хакване на неговия мобилен телефон или мобилните телефони на неговите сътрудници, или пък са продукт на друго незаконно събиране на информация“, каза съдия Тимъти Фанкорт.

Съдията заключи, че е имало широко разпространени хакерски и незаконни дейности от 1996 г. до 2011 г., дори когато се е провеждало публично разследване на незаконните практики в британските вестници.

Той обаче каза, че почти всички членове на борда на компанията, собственост на Reach, са били държани в неведение.

„Ние приветстваме днешното решение, което дава на бизнеса необходимата яснота, за да продължи напред отвъд събития, случили се преди много години“, каза говорител на MGN.

„Там, където са се случили исторически грешки, ние се извиняваме безрезервно Поехме пълната отговорност и платихме нужното обезщетение“, добави той.

Съдебното решение обърна внимание и на участието на старши редактори и ръководители, като казаха, че са били напълно наясно какво се случва. Сред тях беше високопоставеният телевизионен водещ Пиърс Морган, който се превърна в остър критик на Хари и съпругата му Меган. Той винаги е отричал да знае каквото и да било за хакване на телефони.

„Съдът установи, че главните директори на борда на Mirror Group, техният правен отдел, висши ръководители и редактори като Пиърс Морган, очевидно са знаели или са били замесени в тези незаконни дейности“, се казва в изявлението на принц Хари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ