Проучване: Половината германци готови да плащат скъп газ в името на натиск над Русия

Проучване: Половината германци готови да плащат скъп газ в името на натиск над Русия

Проучване: Половината германци готови да плащат скъп газ в името на натиск над Русия

Повечето германски граждани подкрепят продължаващия санкционен натиск върху Русия, дори ако цените на енергията продължат да растат. Това показват резултатите от проучване, проведено от Института за изследване на общественото мнение Civey, цитирано от вестник Augsburger Allgemeine. 

Цели 53 процента от анкетираните са готови да понесат някои трудности, 42 процента не биха искали да се сблъскат с повишаване на цените на газа. Проучването е проведено от 7 до 9 септември, в него са участвали повече от 5 хиляди души. Статистическата грешка на изследването е 2,5 процента. 

Изострянето на енергийната криза в Европа се свързва с началото на войната в Украйна, след която страните от ЕС наложиха безпрецедентни санкции на Москва. Основният удар в областта на енергетиката падна върху газа, цената на който се увеличи няколко пъти на фона на намалените доставки от Русия. Недостигът на гориво заплашва много сектори на европейската икономика, а също така значително увеличава сметките за комунални услуги за населението.

Руските власти са уверени, че регионът няма да може да се справи с проблема. На свой ред европейските лидери, през последните седмици, изразиха увереност, че вече са взели всички необходими мерки за успешно преминаване на зимния сезон.  На този фон, дори ако „Северен поток-1“ бъде спрян в началото на септември, борсовата цена на газа в Европа стабилно намалява от върховите си стойности.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ