Проваля ли се украинската контраофанзива? Според експерти рисковете пред Киев растат

Проваля ли се украинската контраофанзива? Според експерти рисковете пред Киев растат

Контраофанзивата на Украйна се оказа по-бавна, отколкото мнозина очакваха, и военните анализатори предупреждават, че прозорецът за възможен пробив в руската отбрана и съответно постигане на териториални печалби, може скоро да се затвори, пише Си Ен Би Си.

Контранастъплението на Киев започна през юни след месеци на подготовка, но напредъкът му разочарова някои наблюдатели, които се надяваха на по-бързо връщане на окупираната от Русия територия в южната и източната част на страната.

Докато Украйна планираше контраофанзивата си през зимата и чакаше повече военна техника от международните си съюзници, руските сили укрепваха здраво позициите си по 900-километровата фронтова линия, простираща се от границата Харков-Луганск в североизточната част на Украйна, към Херсон на югозапад.

Военни анализатори отбелязват, че Украйна сега е изправена пред последователни линии на руска отбрана, които в някои случаи се простират на 30 километра и се състоят от минни полета, противотанкови препятствия и обширни мрежи от окопи и бункери, които са покрити от руски дронове, артилерия и хеликоптери.

Малък прозорец на действие

Един от най-големите проблеми за Украйна е, че времето за пробив на отбраната на Русия е ограничено, като остават само няколко летни месеца, в които да се постигнат сериозни печалби.

За Майкъл Кларк, анализатор в сферата отбраната и бивш генерален директор на мозъчния тръст Royal United Services Institute (RUSI), съществува риск първата фаза на контранастъплението, предназначена да проучи отбранителните позиции на Русия, да отнеме твърде много време.

„От самото начало бе планирано офанзивата да е на два етапа, с нещо като проучвателен етап в началото, за да се идентифицират слабостите в руската фронтова линия, последван от втори етап, в който те влагат основните си сили. И все още сме на първия етап, който продължи по-дълго, отколкото се очакваше“, каза той пред Си Ен Би Си.

„Ако тази първа фаза продължи твърде дълго, те няма да си оставят достатъчен прозорец преди времето да се промени, преди да започне втората фаза“, добави той.

Въпреки че по думите му това е малко вероятен сценарий, Кларк подчертава, че времевият натиск може да накара Украйна да разположи военни части, предназначени за използване във втората фаза на контранастъплението, по-рано от планираното - нещо, на което според него Русия се надява.

„Опасността тогава е, че те няма да могат да използват по-голямата част от силите си за достатъчно масирана атака, за да нанесат истински удар, когато решат да започнат. Не съм песимист относно тази офанзива, но рисковете тя да не проработи нарастват с напредването на дните.“, коментира Кларк.

Едно от най-неотложните времеви ограничения е неизбежната промяна на метеорологичните условия, като прословутият кален сезон на Украйна през есента ще направи офанзивата много по-предизвикателна и понякога, заради  непроходими пътища и полета, практически невъзможна.

Конрад Мюзика, специалист по военно разузнаване и президент на Rochan Consulting, отбеляза, че „времето винаги е било фактор“ за Киев.

„Мисля, че украинците очакваха контранастъплението да набере достатъчна инерция, за да им позволи да продължат да напредват на юг с много по-бързи темпове. За съжаление, това не се случи“, каза той пред Си Ен Би Си.

„Мисля, че е справедливо да се каже, че украинците имат до три месеца, преди да им свършат артилерийските боеприпаси, и три месеца, докато теренът отново стане много кален.", допълва той.

Изгубена инерция

Мащабът на предизвикателството, пред което е изправена Украйна, стана очевиден, когато ранният импулс на контранастъплението, при който Киев си върна шепа окупирани села на юг, изглежда изчезна.

Но Киев казва, че неговите сили провеждат контраофанзивни действия в най-малко три области и действат на фона на засилени руски настъпателни операции. Министерството на отбраната на Украйна твърди, че силите на Киев са освободили около 210 квадратни километра окупирана територия от юни насам. Междувременно изтощителният характер на контранастъплението става все по-очевиден.

„Украинците са склонни да казват - „превзехме изкоп“ или „преместихме се 500 метра напред“ и така нататък и така нататък, но по същество това, което виждаме, е много тежка битка от украинска страна“, каза Мюзика.

„Това ми напомня за битките, които видяхме от средата на миналата година, когато едната страна се опитва да прокара фронтовата линия, а другата страна е много добре вкопана и се опитва да предотврати всякакви пробиви“, добави той.

По думите му атаките на Украйна срещу руските позиции продължават и досега са били сравнително успешни, но напредъкът вероятно ще бъде бавен. Освен това очакванията за голям пробив в контранастъплението са били ниски сред украинските войници, с които той е разговарял на място.

„Това ще бъде тежка битка след следващите два или три месеца“, отбеляза той.

„Целта е да се продължи напредъка и бавното освобождаване окоп по окоп. Използването на бронирани превозни средства е много ограничено, тъй като плътността на руските противотанкови ракетни системи (ПТРК)  и артилерия е толкова, толкова висока, че все още е рисковано да се използват комбинирани бронирани формирования“, добави Мюзика.

„Украинците просто ще трябва да се придвижат напред и да продължат да нанасят удари по руския тил, надявайки се, че руската способност да поддържа силите на север ще бъде достатъчно влошена, за да позволи увеличеното темпо на наземните атаки от украинската страна. В каква степен това ще бъде успешно, не зная“, каза още експертът.

Украйна и съюзниците защитават постигнатия напредък

Украйна първа отбеляза, че нейните войски действат в „изключително трудни условия“. От Киев признаха, че контранастъплението върви по-бавно от очакваното и не се наблюдават бързите резултати от подобни действия миналата година, при които силите на Киев си върнаха част от Харков в североизточна Украйна и Херсон на юг.

Юрий Сак, съветник в министерството на отбраната на Украйна, защити напредъка на армията и многократните призиви за бойни самолети от нейните съюзници

„Ако вземете предвид, че провеждаме тези офанзивни операции по 900-километровия фронт, тогава вероятно ще заключите, че това върви доста добре“, каза Сак пред Си Ен Би Си.

„Също така ако вземете предвид милионите поставени мини, дължината на окопите и укрепените отбранителни линии и че правим това без въздушна мощ, а руснаците продължават да имат господство във въздуха, тогава напредъкът е стабилен и положителен.“, добави той.

Съюзниците на Украйна продължават да настояват, че ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Запитан в понеделник дали смята контраофанзивата за провал досега, американският генерал Марк Мили, който оглавява Съвета на началник-щабовете на САЩ, каза, че „далеч не е провал“. „Мисля, че е твърде рано да се направи такава оценка“, каза той, цитиран от Ройтерс.

„Мисля, че остават много битки и ще повтаря това, което казахме преди: Ще бъде продължително. Ще бъде трудно. Ще бъде кърваво“, добави генералът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ