Путин може да предложи прекратяване на огъня след като превземе Донбас, смята експерт

Путин може да предложи прекратяване на огъня след като превземе Донбас, смята експерт

Путин може да предложи прекратяване на огъня след като превземе Донбас, смята експерт

След като Луганска област вече е под контрола на руската армия, президентът на Русия Владимир Путин може вече да се съсредоточи върху превземането на целия регион Донбас в Източна Украйна, преди да предложи прекратяване на огъня. Това заяви пред Си Ен Би Си експертът по отбранителната политика Виктор Абрамович.

„Путин може да предложи потенциално прекратяване на огъня, за да си даде възможност да укрепи напредъка, който е успял да постигне досега“, каза Абрамович, директор на Ostoya Consulting, която съветва фирми в отбранителна индустрия.

В понеделник Путин поздрави войските си за „освобождаването“ на Луганска област след няколко седмици на кървави битки, които взеха жертви както от руска, така и от украинска страна. Голяма част от инфраструктурата на района, включително жилищни сгради, е изравнена със земята. Съобщава се за множество смъртни случаи.

Руските сили сега са съсредоточени върху превземането на съседната Донецка област, като според местните власти провинцията е била подложена на тежък обстрел в неделя.

Труден избор за Зеленски

Въпреки че военната кампания не протече по желания от Москва начин, според Абрамович Русия изглежда е в състояние да постигне по-ограничените си цели в Донбас. Ако впоследствие Путин предложи прекратяване на огъня, украинският президент Володимир Зеленски ще бъде поставен в трудна ситуация, смята експертът.

„Няма особена причина да вярваме, че... приемане на руско предложение за прекратяване на огъня всъщност ще доведе до траен мир“, каза той, като, че това ще даде на Русия потенциала да укрепи своите позиции и да атакува отново в бъдеще.

От друга страна, ако Зеленски не приеме прекратяване на огъня, той повишава „риска да загуби, потенциално, своевременно, част от западната подкрепа, на която разчита“, каза Абрамович.

Дали Зеленски ще приеме такова прекратяване на огъня зависи от това колко военна и финансова подкрепа смята, че може да получи от Запада, добави той.

Бъдещето на западната подкрепа

Според експерта западната подкрепа за Украйна ще продължи поне още шест месеца до една година.

Междинните избори през ноември в Съединените щати, които са най-големият донор на военна и финансова помощ за Украйна, може да окажат влияние върху американската подкрепа за Украйна, каза Абрамович.

„Трябва да имате предвид, че в Америка има голяма военна умора, но американците [също] имат огромни ресурси, които могат да отделят за десетилетия“, каза той, като, че Франция, Обединеното кралство и Германия имат различни изчисления за времевия период, в които са готови да подкрепят Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ