Референдумите в контролираните от Русия украински области продължават и днес

Референдумите в контролираните от Русия украински области продължават и днес

Референдумите в контролираните от Русия украински области продължават и днес

Втори ден продължават референдумите за присъединяване към Русия. Те се провеждат в 4 украински области.

Според жители от Запорожкия регион руски военни ходят от врата на врата и приканват жителите да отговорят устно на въпроса дали искат да бъдат част от Руската федерация.Отговорите се записват в списъци.

Според руските държавните медии този вид гласуване е с цел сигурност. Допитването в Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област продължава до 27 септември. Западът и Киев осъдиха провеждането на референдумите, което се приема за стъпка към анексирането на тези територии към Русия, и заявиха, че няма да признаят резултата.

"Ако Москва присъедини украински територии, реакцията ни ще бъде бърза и сурова", каза американският президент Джо Байдън. А в среднощното си обръщение президентът Зеленски призова украинците, които се намират в окупираните територии, да се съпротивляват по всякакъв начин на мобилизирането и включването им в бойни действия.

"Светът ще реагира подобаващо на тези псевдо-референдуми - те ще бъдат осъдени недвусмислено. Както и незаконната мобилизация, която окупаторите се опитват да осъществят в Крим и в други части на Украйна, които временно контролират. Това не са престъпления само срещу международното право и украинскикте законо. Това са престъпления срещу конкретни хора, срещу един народ."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ