Рекордно ниско потребителско доверие в Германия, Франция, Италия и Финландия

Рекордно ниско потребителско доверие в Германия, Франция, Италия и Финландия

Рекордно ниско потребителско доверие в Германия, Франция, Италия и Финландия

Очаква се потребителското доверие в Германия да удари ново дъно през август, тъй като опасенията за предстояща рецесия и високата инфлация помрачават прогнозите за икономиката и доходите. Това сочи ключово проучване на групата за пазарни проучвания GfK, цитирано от ДПА и БТА. 

Индексът на потребителското доверие се е понижил до -30,6 пункта през август спрямо коригираните -27,7 пункта през юли. Очакваше се показателят да спадне по-слабо: до -28,9 пункта.

Потребителите са обезпокоени не само за проблемите с веригите за доставки, войната в Украйна и поскъпването на електроенергията и хранителните стоки, но и се опасяват за газовите доставки за икономиката и частните домакинства идната зима. Това коментира експертът по потреблението в GfK Ролф Бюрк.

Очакванията, както за икономиката, така и за доходите на домакинствата, бележат значителен спад през юли. 

Индексът на икономическите очаквания е загубил 6,5 пункта спрямо предходния месец до 18,2 пункта, което е най-ниската му стойност от април 2020 година, когато Германия бе в локдаун заради коронавируса.

Потребителското доверие сред французите се е понижило за седми пореден месец през юли, достигайки най-ниското си равнище от малко повече от девет години, цитира ДПА днешните резултати от месечно проучване на Националния статистически институт (Insee) на Франция.

Индексът се е понижил до 80 пункта през юли спрямо 82 пункта през юни, което съответства на очакванията, но е доста под дългосрочната средна стойност от 100 пункта. Това е най-ниското равнище на потребителско доверие в страната от юни 2013 година, когато е било 79 пункта.

И в Италия потребителското доверие отчита най-ниското си равнище от над години, спадайки повече от очакваното през юли, сочат данни на Националния статистически институт (Istat).

Индексът на потребителското доверие е намалял до 94,8 пункта през юли спрямо 98,3 пункта през юни. Икономистите прогнозираха той да спадне до 96,6 пункта. Това е най-ниското равнище от май 2020 година, когато индексът е бил 92,6 пункта, посочва ДПА.

Композитният индекс на бизнес доверието също се е понижил през юли - от 113,4 пункта на 110,8 пункта. Доверието в промишлеността се е влошило със спад на индекса до 106,7 пункта спрямо 109,5 пункта през юни.

Доверието на потребителите във Финландия е намаляло до ново рекордно ниско равнище през юли, в промишлеността също е продължило с низходящата си тенденция. Това сочат резултатите от отделни проучвания, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Индексът на потребителското доверие е спаднал до -15,9 пункта през юли спрямо -14,3 пункта през юни, отчете финландската статистика. Данните са най-ниските за целия период, откакто се отчитат - от 1995 г. досега, отбелязва статистическата служба. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ