Reuters: „Газпром“ обяви форсмажор за доставките по „Северен поток“

Reuters: „Газпром“ обяви форсмажор за доставките по „Северен поток“

Reuters: „Газпром“ обяви форсмажор за доставките по „Северен поток“

"Газпром" обяви форсмажорни обстоятелства при доставките на газ за "един от основните потребители", съобщава Ройтерс, позовавайки се на писмо от газовата компания.

Според агенцията, става въпрос за Германия. По-конкретно, уведомлението е изпратено до най-големия газов консорциум в Европа "Uniper". В него се посочва, че „Газпром“ не може да изпълнява своите задължения по дългосрочните доставки на газ поради "непредвидени обстоятелства", независещи от компанията. Малко по-късно, позовавайки се на свои източници, Bloomberg съобщи, че минимум три газови компании в Европа са получили такова предупреждение от "Газпром". Имената им не се уточняват. Според източниците на Bloomberg става дума за невъзможност за изпълнение на предварително договорените количества доставки за юни, които бяха съкратени от доставчика с около 40%. от писмата не става ясно дали тази тенденция ще продължи и през следващите месеци и дали това е споменато в изпратените от "Газпром" писма

„Северен поток“ беше спрян за планирана поддръжка на 11 юли. По-рано, на 15 юли, "Газпром" се обърна към германския конгломерат Siemens с искане да предостави документи, които да позволят връщането на турбината за "Северен поток".

Компанията обаче припомни, че газовите компресорни агрегати (GCU) на Siemens се ремонтират в Канада и не могат да бъдат върнати в Русия поради санкции, а съществуващите са достигнали края на своя проектен живот, в резултат на което дневната производителност на тръбопровода е намаляла е намалял с 40% от 16 юни. Впоследствие от Канада дадоха разрешение ремонтираната турбина да бъде върната и монтирана, по неофициални данни тя вече е на път, но остава въпросът с другите турбини, а днес руското издание "Комерсант" съобщи, че турбината вече е пристигнала и предстои монтирането ѝ

Германия не вярва на официалните обяснения, смятайки, че истинската цел на намаляването на доставките е опит да се окаже натиск върху Европейския съюз и да се промени позицията му по военния конфликт в Украйна. По-специално, изпълнителният директор на Siemens Energy Джо Кезер категорично отхвърли обясненията за намаляване на доставките от 167 на 67 милиона кубически метра на ден заради липсата само на една турбина. Говорител на германското министерство на икономиката също направи изявление, че турбината е резервна част, която е било предвидено да бъде използвана от септември, поради което нейният ремонт не би могъл да е истинската причина за намаляването на газовите доставки, уточнява Ройтерс.

Европа се готви за сценарий, при който Русия напълно да спре доставките по една или друга причина. Кремъл все още отрича подобно развитие на събитията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ