Reuters: Срещата на Г-20 приключва без комюнике заради разногласия за Русия-Украйна

Reuters: Срещата на Г-20 приключва без комюнике заради разногласия за Русия-Украйна

Reuters: Срещата на Г-20 приключва без комюнике заради разногласия за Русия-Украйна

Ръководителите на министерствата на финансите и централните банки на страните от Г-20 не можаха да постигнат съгласие по формулировката, осъждаща военния конфликт между Русия и Украйна в заключителното комюнике на срещата в Бангалор (Индия). Поради това страните няма да направят съвместно изявление след срещата на върха. Това съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници.

Според агенцията САЩ и техните съюзници от Г-7 настояват окончателното изявление да включва клауза, осъждаща военната операция на Русия. В същото време Русия и Китай се противопоставиха на това. Индия от своя страна предложи да се използва вариантът, избран от ръководителите на страните от Г-20 на срещата на върха в Бали през ноември 2022 г. Припомняме, че тогава в комюникето страните осъдиха военните действия, но добавиха, че има и други гледни точки по този конфликт.

Преговорите по съдържанието на комюникето са били трудни, според източник на Reuters. Други събеседници на агенцията казаха, че най-вероятно Индия ще направи изявление след резултатите от срещата като страна домакин.

По-рано Reuters писа, че по време на председателството на Г-20 през 2023 г. Индия не планира да обсъжда допълнителни ограничения срещу Русия, нито да използва статута си, за да ги насърчава. Според агенцията по време на срещата в Бангалор индийските представители планират да се съсредоточат върху макроикономическите последици от конфликта между Русия и Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ