Русия обяви победа на „референдумите“ в Украйна, готви анексиране

Русия обяви победа на „референдумите“ в Украйна, готви анексиране

Русия обяви победа на „референдумите“ в Украйна, готви анексиране

Назначените от Русия служители в четири окупирани региона на Украйна съобщиха за огромно мнозинство от гласове в полза на присъединяването към Русия след провеждането на „референдуми“ в тях, докато Съединените щати подготвят резолюция на ООН, осъждаща референдумите като фалшиви, предаде Ройтерс.

САЩ също така подготвят нов кръг от санкции срещу страната, ако тя анексира украинска територия, както нова военна помощ за Киев на стойност 1,1 милиарда долара, съобщиха американски представилите.

Организираните набързо референдуми се проведоха в рамките на пет дни в областите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие, които представляват около 15% от територията на Украйна. Според окупационната администрация резултатите от гласуването в четирите области варират от 87 % до 98,5 % в полза на присъединяването към Русия. Ръководителят на горната камара на руския парламент заяви, че камарата може да обмисли анексиране на 4 октомври.

„Резултатите са ясни. Добре дошли у дома, в Русия!“, написа в Telegram заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент на страната Дмитрий Медведев.

В рамките на окупираните територии служители, назначени от Русия, разнасяха избирателни урни от къща на къща. Украйна и Западът определиха референдумите като нелегитимни и принудителни действия с цел създаване на правен претекст за Русия да анексира четирите региона.

„Този фарс в окупираните територии дори не може да се нарече имитация на референдум“, каза украинският президент Володимир Зеленски във видео обръщение късно във вторник.

Съединените щати ще внесат резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща страните членки да не признават никакви промени в Украйна, каза пратеникът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд.

„Фиктивните референдуми на Русия, ако бъдат приети, ще отворят кутията на Пандора, която не можем да затворим“, каза тя на заседание на съвета.

Русия има възможност да наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност, но Томас-Грийнфийлд каза, че това ще накара Съединените щати да отнесат въпроса до Общото събрание на ООН.

„Всички референдуми, провеждани при тези условия, под дулото на пистолет, никога не могат да се доближат до това да бъдат считани за свободни или честни“, каза заместник-посланикът на Великобритания в ООН Джеймс Кариуки.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза на срещата, че референдумите са проведени прозрачно и в съответствие с изборните норми.

„Този процес ще продължи, ако Киев не признае своите грешки и стратегическите си грешки и не започне да се ръководи от интересите на собствения си народ, а не да изпълнява сляпо волята на тези хора, които ги разиграва“, каза той.

Ако Русия анексира четирите украински региона, Путин може да представи всеки опит на Украйна да ги завладее като нападение срещу самата Русия.

Путин каза миналата седмица, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити „териториалната цялост“ на Русия.

Съветникът на Зеленски - Михайло Подоляк, каза пред Ройтерс, че Киев няма да се повлияе от ядрени заплахи или от вота за анексиране и ще продължи с плановете си да си върне цялата територия, окупирана от нахлуващите руски сили.

Той каза, че украинците, които са помогнали за организирането на референдумите, ще бъдат обвинени в държавна измяна и че те могат да получат най-малко пет години затвор. Украинците, които са били принудени да гласуват, няма да бъдат наказвани.

Нито един от четирите региона, в които се проведоха референдуми, не е изцяло под контрола на Москва, като украинските сили съобщават за повече напредък, след като разбиха руските войски в пета провинция, Харков, този месец.

Зеленски каза, че регионът на Донецк на изток остава основен стратегически приоритет за неговата страна, както и за Русия, на фона на „особено тежки“ боеве, погълнали няколко града.

Генералният щаб на украинската армия съобщи късно във вторник, че руските сили са обстреляли седем града в Донецк. Военните казаха, че 20 града в Запорожка област в южна централна Украйна и 35 града и села в Херсонска област на юг също са били ударени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ