Русия прие със задоволство новината за оставката на Борис Джонсън

Русия прие със задоволство новината за оставката на Борис Джонсън

Русия прие със задоволство новината за оставката на Борис Джонсън

Оставката на Борис Джонсън от поста министър-председател на Великобритания ще доведе до най-дълбоката криза в страната. Така официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова оцени оставката на британския политик, съобщава NEWS.ru. Според нея събитията, които се случват в момента, трябва да доведат до полуразпада на Обединеното кралство, което е много тревожно. Захарова уточни още, че оставката на британския премиер вече показва очевидния факт, че страните с либерални режими сега са в "политическа, идеологическа и икономическа криза". В същото време дипломатът каза, че британското посолство, което се намира на площада с името „Лубянска народна република“ в Москва, също трябва да коментира евентуалната оставка на Джонсън.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на свой ред каза по време на брифинг, че Москва "не харесва много г-н Джонсън". На въпрос на журналист дали напускането на Борис Джонсън от поста британски министър-председател ще се отрази на ситуацията в Украйна, Песков отговори, че ситуацията във Великобритания не е приоритет за Кремъл. „Разбира се, ситуацията в Обединеното кралство не може да бъде приоритет за нашата работа. Ние следим преди всичко какво се случва у нас. Но, разбира се, обръщаме внимание на правителствената криза. Що се отнася до самия г-н Джонсън, той не ни харесва много. Ние него - също “, обясни Песков.

По-рано Съветът на федерацията предсказа съдбата на Джонсън и за други европейски лидери. Според председателя Валентина Матвиенко хората в европейските страни са започнали да „отварят очи“и все повече да забелязват „ирационалната политика на своите правителства“. Също така заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев нарече оставката на премиера на Обединеното кралство „естествен резултат от британската арогантност и посредствена политика“. Британският The Telegraph писа, че напускането на Борис Джонсън от поста британски министър-председател ще повлияе на позицията на Киев в конфликта с Руската федерация, тъй като наследникът на Джонсън може да „няма такава склонност към риск или желание да направи всичко възможно в името на Киев“. Ролята на Обединеното кралство в украинския въпрос обаче може да остане значителна дори без Джонсън като премиер, тъй като той получи подкрепа в решенията си от министъра на отбраната Бен Уолъс и британския външен министър Лиз Тръс.

Малко преди това се появиха и съобщения, че общият брой на членовете на британското правителство, подали оставка заради скандала с премиера и пиянския тормоз на протежето му, бившия зам.- външен министър Крис Пинчър, достигна 53. В същото време самият британски премиер увери, че подава оставка като лидер на Консервативната партия, но ще остане на поста премиер до есента.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ