Сам Банкман-Фрайд няма да бъде изправен пред второ дело, след като бе осъден по първото

Сам Банкман-Фрайд няма да бъде изправен пред второ дело, след като бе осъден по първото

Сам Банкман-Фрайд няма да бъде изправен пред второ дело, след като бе осъден по първото

Сам Банкман-Фрайд, който някога управляваше една от най-големите борси за криптовалути в света и се очаква да бъде осъден на десетилетия затвор, няма да бъде изправен пред друг съдебен процес, съобщават американски прокурори, цитирани от Би Би Си.

31-годишният мъж беше признат за виновен в измама и пране на пари миналия месец.

Прокурорите казват, че „силният обществен интерес“ към разрешаването на делото им срещу бившия милиардер надвишава ползите от втори процес. Той беше изправен пред шест обвинения, които бяха отделени от първия съдебен процес.

Те включват нарушения при финансирането на политическа кампания, заговор за извършване на подкуп и заговор за управление на нелицензиран бизнес за прехвърляне на пари.

Присъдата му ще бъде обявена на 28 март 2024 г.

В писмо, подадено във федералния съд в Манхатън, прокурорите посочват, че присъдата му вероятно ще включва заповеди за конфискация и реституция за жертвите на престъпленията му.

Признаването на на Банкман-Фрайд за виновен в Ню Йорк на 2 ноември тази година завърши зашеметяващо падане в немилост за бившия милиардер, известен някога като „Кралят на крипто“.

Той беше арестуван миналата година, след като фирмата му FTX фалира.

В един момент FTX беше оценена на 32 милиарда долара, но когато фалира през ноември миналата година ѝ липсваха $8 милиарда клиентски средства.

Съдебните заседатели го признаха за виновен в обвинения, че е лъгал инвеститори и заемодатели, както и за кражба на милиарди долари от FTX, която е спомогнала за ускоряването на нейния крах. Срещу него бяха повдигнати общо седем обвинения за измама и пране на пари, като той бе признат за виновен по всяко едно от тях.

Прокуратурата представи доказателства, че фирмата за криптотърговия на Банкман-Фрайд Alameda Research е получавала депозити от името на клиенти на FTX от първите дни на съществуване борсата, когато традиционните банки не са искали да ѝ позволят да открие сметка.

Вместо да защити тези средства, както Банкман-Фрид многократно е обещавал да направи публично, той е използвал парите, за да се изплати на кредиторите на Alameda, да купи имоти и да направи инвестиции и политически дарения.

Той пледира невинен по всички обвинения, като твърди, че въпреки че е направил грешки, е действал добросъвестно.

Пет от обвиненията, по които Банкман-Фрайд беше признат за виновен, предвиждат максимален срок от 20 години затвор, с максимум пет години по другите две обвинения.

Това създава потенциална максимална присъда от 110 години. Въпреки че е малко вероятно съдията наистина да наложи подобна мярка, Банкман-Фрайд се очаква да бъде изправен пред присъда, предвиждаща десетилетия затвор.

Трима от бившите му близки приятели и колеги, включително бившата му приятелка Каролайн Елисън, се признаха за виновни и се съгласиха да свидетелстват срещу него с надеждата да намалят собствените си присъди.

Присъдите им ще бъдат произнесени на по-късен етап.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ