САЩ и Китай остават на шахматната дъска, на ход е Пекин

САЩ и Китай остават на шахматната дъска, на ход е Пекин

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, която завърши посещението си в Китай, заяви, че разговорите са били откровени и са помогнали за стабилизиране на отношенията между двете сили.

Остават обаче разногласия между САЩ и Китай по много въпроси, посочи още тя преди да отпътува. Вашингтон е особено загрижен, че Пекин нарушава задълженията си към Световната търговска организация, като дава предимства на своите фирми и наказва американски компании. От друга своя страна, гостът на Пекин каза, че китайската страна може да повдигне въпроса за американските търговски ограничения, а САЩ ще преценят дали не са прекалили. Преди Йелън държавният секретар Антъни Блинкен посети Китай. Вашингтон се надява, че тези пътувания ще проправят пътя за разговори между китайския президент Си Цинпин и президента на САЩ Джоузеф Байдън на срещата на върха на Г-20 в Делхи през септември или на срещата на върха на страните от АТИС /Азиатско - тихоокеанско икономическо сътрудничество/ в Сан Франциско през ноември.

„Президентът Байдън и аз не вярваме, че отношенията между САЩ и Китай трябва да се разглеждат като конфликт на големи сили.

Вярваме, че светът е достатъчно голям, за да просперират нашите страни.

Мисля, че постигнахме известен напредък, можем да имаме здрави икономически отношения, които са от полза както за нас, така и за света“, каза Йелън на пресконференция, проведена преди заминаването в посолството на САЩ в Пекин. Високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ, говорейки пред репортери след посещението, каза, че то не е донесло никакъв политически пробив, но „е било много успешно по отношение на подновен контакт“.

Китайски служители по време на разговорите изразиха загриженост относно ограниченията върху чуждестранните инвестиции, които Съединените щати се канят да наложат. Но те бяха уверени, че тези ограничения няма да бъдат мащабни. И ако американците разберат, че са прекалили, ще поправят недоразумението.

Йелън се срещна с китайския премиер Ли Цян, заместник-управителя на централната банка Панг Гуеншенг, който се очаква да стане неин ръководител, и шефове на американски компании, с дейност в Китай. Както съобщава Ройтерс, тя разкритикува различните степени на репресия, които Пекин им наложи. Ставаше дума за обиски в американски консултантски фирми, арести на техни служители под предлог за нарушаване на законите за националната сигурност. В същото време Йелън потвърди, че Вашингтон не се стреми към "оттегляне" от Китай. Това би било катастрофа и за двете страни. Въпреки тези уверения, Вашингтон всъщност наложи контрол върху износа в „чувствителни области“ като високотехнологични чипове, защото те могат да се използват в производството на оръжия.

Ръководителят на финансовия департамент на САЩ беше попитан какво мисли за плановете на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка да създадат обща валута за страните от БРИКС. Отговорът беше, че доларът ще остане доминиращата валута в международните транзакции. Йелън също посъветва Китай да не доставя военни материали на Русия и да не помага на Москва да заобиколи санкциите.

Агенция Асошиейтед прес подчертава и частта от речта на Йелън, където тя обещава да вземе предвид оплакванията на Китай относно ограниченията върху износа за Китай, наложени от Вашингтон. Това се отнася до ограниченията на достъпа на Китай до процесорни чипове и други технологии, които могат да помогнат на властта в Пекин да подобри технологиите на смартфоните, изкуствения интелект и други видове индустрии. Тези теми бяха обсъдени в продължение на пет часа разговор с вицепремиера Хе Лифън.

Йелън беше посрещната топло,

посещението беше широко отразено в местните медии. Но китайските официални лица не са обещали да променят индустриалните политики, които според САЩ и други западни страни нарушават ангажиментите на Китай към Световната търговска организация. Нещо повече, три дни преди пристигането на американския министър, Пекин обяви, че в отговор на ограниченията на САЩ налага контрол върху износа на галий и германий – ценни метали, използвани в производството на полупроводници и слънчеви клетки. Китай е най-големият доставчик на тези метали в света.

Както беше съобщено от пекинското официално издание Global Times, по време на среща с премиера Ли Цян, гостенката е казала, че е видяла дъга, когато е слязла от самолета. Ли изрази надежда, че китайско-американските отношения също ще видят дъга след период на ветрове и дъждове. За Китай мирът е преди всичко и той очаква САЩ да следват рационална и прагматична политика спрямо Китай. Китайските експерти оценяват резултатите от посещението в същия дух. Ли Хайдонг, професор в Китайския университет за международни отношения, казва, че въпреки че САЩ продължават да създават проблеми на Китай, търговията и икономиката са котвата, която предпазва отношенията между двете страни от прекъсване.

„Страните не се интересуват от плъзгане към пропастта, те искат да стабилизират

финансовата и икономическата сфера. Но дълбоките противоречия остават. Играта се играе в нарушение на правилата на шаха и на много дъски едновременно. И двете сили се борят за технологично превъзходство и политическо господство в Азия. Въпреки това посещението на Йелън показа, че и двете страни искат да разрешат различията без военен конфликт“, посочват експертите след посещението.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ