САЩ наложиха санкции за хакерство на киберорганизации и мъж от Северна Корея

САЩ наложиха санкции за хакерство на киберорганизации и мъж от Северна Корея

САЩ наложиха санкции за хакерство на киберорганизации и мъж от Северна Корея

 Съединените щати наложиха санкции на четири севернокорейски организации и един гражданин на КНДР за участие в незаконни кибер дейности, според Министерството на финансите на САЩ.

„КНДР извършва злонамерени кибер дейности и използва работници в информационните технологии, които измамно получават работа за доходи, включително във виртуална валута, за да подкрепят режима на Ким и неговите приоритети, като незаконни програми за създаване на оръжия за масово унищожение и балистични ракети“, се казва в съобщение на сайта на министерството.

Сред санкционираните организации е Университетът за автоматизация в Пхенян, който според агенцията отговаря за „обучението на злонамерени лица в киберпространството, много от които продължават да работят в кибернетични звена, подчинени на Главното разузнавателно бюро на Северна Корея“.

Освен това в списъка на санкциите са севернокорейското Бюро за техническо разузнаване и подчинения му 110-ти изследователски център.

„Базираното в КНДР Бюро за техническо разузнаване ръководи разработването на офанзивни кибер тактики и инструменти в КНДР и управлява няколко звена, включително тези, свързани с групата Lazarus“, се казва в прессъобщение на Министерството на финансите.

Санкционирана беше и организацията Chinyong Information Technology Cooperation, известна още като Jinryong IT Cooperation Company. Сред физическите лица ограничения са наложени срещу живеещия във Владивосток севернокорейски гражданин Ким Санг-ман, за който се твърди, че е „замесен в изплащането на заплати на членове на семейството на севернокорейски чуждестранни служители на компанията Chinyong“.

„Съединените щати и нашите партньори остават ангажирани с борбата с незаконните дейности на КНДР за генериране на приходи и продължаващите усилия за кражба на пари от финансови институции, борси за виртуална валута, компании и лица по целия свят“, каза заместник-министърът на финансите за тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ