САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 1 мрлд. долара

САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 1 мрлд. долара

САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 1 мрлд. долара

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да предостави нов пакет от военна помощ на Украйна в размер на 1 млрд. долара, който ще бъде един от най-големите досега и ще включва боеприпаси за далекобойни оръжия и бронирани медицински машини, предаде Ройтерс, позовавайки се на трима добре осведомени източника.

Очаква се пакетът да бъде обявен още в понеделник, надграждайки върху вече предоставената от САЩ помощ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, която е на стойност 8,8 млрд. долара.

Служителите, които са поискали да запазят анонимност, са казали пред Ройтерс, че Байдън все още не е подписал новия пакет с помощ. Те предупредиха, че пакетите с военна помощ могат да претърпят промени по отношение на стойността и съдържанието си, преди да бъдат подписани.

В настоящата си форма обаче те включват включва боеприпаси за реактивни системи за залпов огън HIMARS и за противовъздушни системи NASAMS, както и  най-малко 50 бронетранспортьора М113 за медицинска евакуация.

Новият пакет военна помощ идва след неотдавнашното решение на Пентагона да позволи на украинци да получават медицинска помощ в американска военна болница в Германия, разположена близо до военновъздушната база „Рамщайн“, припомня Ройтерс.

Миналия понеделник Пентагонът обяви отделен пакет за помощ за сигурността на Украйна на стойност до 550 милиона долара, включително допълнителни боеприпаси за HIMARS системите, с които страната вече разполага.

Белият дом отказа да коментира информацията.

Новият пакет ще бъде финансиран чрез програмата Presidential Drawdown Authority (PDA), която позволява на президента да разреши прехвърлянето на артикули и услуги от САЩ без одобрението на Конгреса в отговор на извънредна ситуация.

HIMARS играе ключова роля в артилерийския дуел между Украйна и Русия на фронтовата линия в източния регион Донбас.

Откакто руските войски преминаха границата през февруари конфликтът се превърна във война на изтощение, която се води предимно в източната и южната част на Украйна.

Досега Съединените щати са изпратили 16 HIMARS в Украйна и на 1 юли обещаха да изпратят две ракетни системи земя-въздух (NASAMS).

По-рано Съединените щати предоставиха на Украйна 200 бронетранспортьора M113.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ