САЩ се опитват да убедят Китай за таван на цените за петрол от Русия

САЩ се опитват да убедят Китай за таван на цените за петрол от Русия

САЩ се опитват да убедят Китай за таван на цените за петрол от Русия

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън обсъди с китайския вицепремиер Лю Хе възможността за определяне на таван на цените на руския петрол, пише The Wall Street Journal. Диалогът насочва към желание и опити на Вашингтон да убеди Пекин да ограничи петролните приходи на Москва. Според министъра, китайската страна е готова за по-нататъшни дискусии по въпроса.

Работата в тази посока ще продължи, каза Йелън, която в момента е на работно пътуване в Азия и ще посети Токио. В същото време ръководителят на ведомството заяви, че ценовата граница трябва да бъде определена на такова ниво, че да не навреди на производството в Русия.

„Чухме някои опасения относно възможността Русия просто да спре производството. Бих казал, че подобен отговор от Русия няма особен смисъл. Можем да очакваме таванът да бъде такъв, че продължаването на производството да е рентабилно“, обясни тя.

Според анализаторите на JPMorgan решението на Русия да намали сериозно производството може да доведе до рязко покачване на цените на петрола. Можем да говорим за границата от 380 долара за барел, смятат експерти. На 13 юли септемврийските фючърси на Brent се търгуват под $100.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ