Саудитска Арабия и Иран се договориха да не воюват и да не се шпионират

Саудитска Арабия и Иран се договориха да не воюват и да не се шпионират

Саудитска Арабия и Иран се договориха да не воюват и да не се шпионират

Иран и Саудитска Арабия се договориха да не влизат във война помежду си и да не извършват разузнавателна дейност. Това съобщава изданието Al Arabiya, позовавайки се на високопоставен служител на кралството.

„И двете страни са поели ангажимент в областта на отбраната и сигурността, за да избегнат военна агресия и разузнавателни дейности“, казва източникът. В същото време официалният представител не разкри подробности за споразуменията, но добави, че страните не са започнали да обсъждат проблема за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма.

По-рано беше съобщено, че Саудитска Арабия очаква Иран да спази споразумението с Рияд, постигнато с посредничеството на Китай, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според агенцията саудитските политици смятат, че Пекин има лостове за натиск върху Техеран и може да го принуди да следва споразуменията. Както беше отбелязано, според един от представителите на Саудитска Арабия, който пожела да остане анонимен, Китай е в уникална позиция, тъй като има изключителни отношения както с Иран, така и с Рияд. Той добави още, че най-трудните теми в преговорите с Техеран са били свързани със ситуацията в Йемен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ