Си Дзинпин предупреди за опасност от изпускането на вода от АЕЦ „Фукушима“

Си Дзинпин предупреди за опасност от изпускането на вода от АЕЦ „Фукушима“

Си Дзинпин предупреди за опасност от изпускането на вода от АЕЦ „Фукушима“

Китайският президент Си Дзинпин е предупредил японския премиер Фумио Кишида /на снимката/ на преговори в кулоарите на срещата на върха на АСЕАН, че изхвърлянето на вода от аварийната атомна електроцентрала Фукушима-1 ще доведе до последствия за цялото човечество, съобщават азиатски медии, позовавайки се на Китайското външно министерство.

„Си Дзинпин подчерта по време на срещата си с Кишида, че изпускането на замърсена вода от Фукушима ще засегне здравето на цялото човечество“, каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нин. Тя каза, че китайският лидер призова Кишида да отговори на „основателните опасения, изразени както в Япония, така и извън нея“ относно ситуацията. В този контекст китайският президент също изтъкна колко е важно Токио да действа „отговорно и конструктивно“. Китайската страна многократно е изразявала недоволство от изпускането на вода. Китайското външно министерство заяви, че това е "изключително егоистичен и безотговорен акт", който пренебрегва интересите на международната общност.

На 24 август Япония започна поетапно изпускане на вода, която беше използвана за охлаждане на реакторите на атомната електроцентрала Фукушима-1, повредена от цунамито през 2011 г. Операторът на атомната електроцентрала TEPCO взе проби от морската вода след изпускането й и съобщи, че тя отговаря на изискванията за безопасност. Компанията планира до 31 март 2024 г. да заусти общо 31,2 хил. тона. Водата, съдържаща тритий, ще се влива в океана на части през подземен тунел с дължина 1 км. Решението на Токио разгневи съседните страни и особено рибарите, които се страхуваха, че потребителите ще отхвърлят всички морски дарове, уловени в зоната. Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси обеща, че специалистите на организацията ще проверяват безопасността „до последната капка вода“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ