Собственикът на Азовстал подаде иск срещу Русия

Собственикът на Азовстал подаде иск срещу Русия

Собственикът на Азовстал подаде иск срещу Русия

Собственикът на металургичният завод Азовстал в Мариупол Ринат Ахметов подаде иск в Европейския съд по правата на човека срещу Руската федерация. Това предаде Kyiv Post. С него бизнесменът иска обезщетение за груби нарушения на правата му на собственост по време на непровокираната военна агресия на Русия срещу Украйна.

В допълнение към безбройните човешки страдания, руската инвазия доведе до масово унищожаване на украинска инфраструктура. Руската артилерийска бомбардировка на Азовстал унищожи последната крепост на украинската съпротива и показа на международната общност степента на грубото нарушение на международното право и правата на човека от страна на Русия, коментира вестникът.

Като собственик на Азовстал и други промишлени предприятия, набелязани от руските въоръжени сили, Ахметов прави всичко възможно да изправи Русия пред правосъдието за физическото и икономическо унищожение в Украйна.

В допълнение към тази жалба Ахметов поиска от съда в Страсбург да предаде на Русия, че нейните действия, които създават глобална продоволствена криза, и стъпките, предприети за по-нататъшно увреждане на украинската икономика, са недопустими. „Разграбването на украински стоки за износ – включително зърно и стомана – вече доведе до повишаване на цените и увеличаване на броя на хората, умиращи от глад по света. Това варварство трябва да бъде спряно и Русия трябва да плати.Вярвам в справедливостта и ще се боря за нея“, категоричен е Ахметов.

Украинският бизнесмен търси обезщетение от Руската федерация за нарушаване на правата на собственост. Въпреки че точният размер на обезщетението все още не може да бъде определен поради продължаващата война, ако бъде осъдена, Русия ще трябва да плати милиарди долари на Ахметов.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки