Собственикът на Азовстал подаде иск срещу Русия

Собственикът на Азовстал подаде иск срещу Русия

Собственикът на Азовстал подаде иск срещу Русия

Собственикът на металургичният завод Азовстал в Мариупол Ринат Ахметов подаде иск в Европейския съд по правата на човека срещу Руската федерация. Това предаде Kyiv Post. С него бизнесменът иска обезщетение за груби нарушения на правата му на собственост по време на непровокираната военна агресия на Русия срещу Украйна.

В допълнение към безбройните човешки страдания, руската инвазия доведе до масово унищожаване на украинска инфраструктура. Руската артилерийска бомбардировка на Азовстал унищожи последната крепост на украинската съпротива и показа на международната общност степента на грубото нарушение на международното право и правата на човека от страна на Русия, коментира вестникът.

Като собственик на Азовстал и други промишлени предприятия, набелязани от руските въоръжени сили, Ахметов прави всичко възможно да изправи Русия пред правосъдието за физическото и икономическо унищожение в Украйна.

В допълнение към тази жалба Ахметов поиска от съда в Страсбург да предаде на Русия, че нейните действия, които създават глобална продоволствена криза, и стъпките, предприети за по-нататъшно увреждане на украинската икономика, са недопустими. „Разграбването на украински стоки за износ – включително зърно и стомана – вече доведе до повишаване на цените и увеличаване на броя на хората, умиращи от глад по света. Това варварство трябва да бъде спряно и Русия трябва да плати.Вярвам в справедливостта и ще се боря за нея“, категоричен е Ахметов.

Украинският бизнесмен търси обезщетение от Руската федерация за нарушаване на правата на собственост. Въпреки че точният размер на обезщетението все още не може да бъде определен поради продължаващата война, ако бъде осъдена, Русия ще трябва да плати милиарди долари на Ахметов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ