Столтенберг: Украйна е пред ужасяваща зима

Столтенберг: Украйна е пред ужасяваща зима

Столтенберг: Украйна е пред ужасяваща зима

Украйна е изправена пред "ужасяваща зима", прогнозира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг по повод насрочената за следващата седмица среща на външните министри на страните от пакта в Букурещ, предадоха световните информационни агенции.

Столтенберг посочи, че страните членки на блока възнамеряват да отпуснат нова помощ на украинската страна, за да помогнат на държавата да оцелее през зимата, съобщават международните агенции. Той добави още, че вратите на НАТО остават отворени за Украйна.

По-рано британският министър на отбраната Бен Уолъс призова Киев да продължи да засилва военната си офанзива през зимните месеци. Министърът каза, че Украйна трябва "да продължи да упражнява натиск, да запази импулса" и припомни, че западните страни са изпратили над 300 000 единици техника на украинската армия.

Преди това бившият командир на американската армия в Европа генерал Бен Ходжис заяви, че руските власти планират да оставят Украйна без отопление през зимата, за да се излее нов поток от бежанци към страните от Европейския съюз (ЕС ). Според него тази ситуация ще предизвика натиск върху европейските правителства, а те от своя страна може да започнат да оказват натиск върху Киев.

Трябва да не забравяме, че Русия нападна Украйна и Украйна е жертва на агресия, затова има право да се защити. Няма да има траен мир, ако нападателят спечели, каза още Столтенберг днес.

Ако оставим руския президент Владимир Путин да спечели, всички ще платим по-висока цена в следващите години, подчерта той. По неговите думи Путин и други авторитарни ръководители може да решат, че могат да постигат целите силово и така светът ще стане по-опасен, пише БТА

Всички плащаме цената на руската война срещу Украйна, но украинците плащат с кръвта си, отбеляза Столтенберг. Президентът Путин се проваля в Украйна и отговаря с още повече жестокост - Русия нанася удари по градове и цивилна инфраструктура, така украинците остават без отопление, вода и храна, а това са военни престъпления, обобщи той. 

Повечето войни приключват с преговори, но преговорите зависят от събитията на бойното поле. НАТО ще продължи да подкрепя Украйна, докато е необходимо и няма да отстъпим, заяви Столтенберг.

Той изрази очакване външните министри от НАТО да одобрят осигуряването на допълнителна помощ за Украйна с горива и медицински средства. По неговите думи ще бъдат обсъдени стъпки за повишаване на защитата на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова, както и заплахите от Китай. Ще оценим зависимостта ни от други авторитарни режими, посочи генералният секретар.

Време е да приключим процеса на ратификация на членството на Швеция и Финландия в НАТО, настоя Столтенберг. Той не можа да посочи срок, в който процесът ще приключи, но изрази удовлетворение от обявеното намерение на Будапеща скоро да приеме необходимите решения. Вече 28 страни от НАТО са ратифицирали протокола, отбеляза Столтенберг и потвърди, че все още се водят преговори с Турция. Той призова за възможно най-бързо приключване на цялостния процес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ