Столтенерг: Падналата в Полша ракета вероятно е украинска, но отговорността е на Русия

Столтенерг: Падналата в Полша ракета вероятно е украинска, но отговорността е на Русия

Столтенерг: Падналата в Полша ракета вероятно е украинска, но отговорността е на Русия

Разследването по събитията от вчера тече и ние трябва да изчакаме неговия завършек, но няма индикации, че това е било резултат от преднамерена атака. Няма и индикации Русия да се  готви за офанзивни военни действия срещу НАТО. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след заседание на Северноатлантическия съвет заради инцидента с взривяване на ракети в Източна Полша, при който загинаха двама души.

„Нашият предварителен анализ показва, че инцидентът вероятно е бил предизвикан от украинска противовъздушна ракета, която е била изстреляна, за да защити украинска територия от руски ракетни атаки“, каза той.

„Нека обаче бъда ясен. Украйна не носи вина за случилото се. Отговорността е на Русия, тъй като тя продължава да води незаконната си война срещу Украйна“, добави Столтенберг.

Той каза, че на заседанието днес съюзниците от НАТО са изразили съболезнования на засегнатите от инцидента и солидарност с Полша, както и че са дали ясно да се разбере, че ще продължат да подкрепят Украйна и правото на страната да се защитава от руската агресия.

Столтенберг каза, че вчера е говорил с полския президент Анджей Дуда и американския държавен глава Джо Байдън и че всички са се съгласили, че трябва да се запази спокойствие и съюзниците в НАТО да бъдат бдителни.

„Следим ситуацията отблизо. НАТО е обединено и ние ще направим всичко необходимо, за да защитим нашите съюзници“, каза още той.

В същото време полският президент Анджей Дуда заяви, че инцидентът в село Пшеводув, близо до границата с Украйна, вероятно е причинен от падането на реката, изстреляна от украинската противовъздушна отбрана. По думите му вероятно става въпрос за  ракета С-300 съветско производство.

Той каза още, че няма индикации инцидентът да е резултат от умишлена атака от Русия.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза днес, че може да не се наложи да бъде задействана процедурата по член 4 от Северноатлантическия договор, който предвижда консултации между страните членки на алианса, когато една от тях смята, че сигурността й е под опасност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ