Тръмп съди бившия си адвокат Майкъл Коен за 500 млн. долара

Тръмп съди бившия си адвокат Майкъл Коен за 500 млн. долара

Тръмп съди бившия си адвокат Майкъл Коен за 500 млн. долара

Доналд Тръмп съди бившия си адвокат Майкъл Коен за 500 милиона долара, предаде Би Би Си.

Бившият президент на САЩ обвинява Коен, че е нарушил задълженията си като адвокат да действа в най-добрия интерес на клиента си.

Делото идва на фона на ескалиращите атаки от съюзниците на Тръмп срещу Коен, който е ключов свидетел в разследване срещу бившия президент в Ню Йорк.

Миналата седмица прокурор от Манхатън повдигна обвинения на Тръмп по разследване за платени от него пари в замяна на мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс.

Говорителят и адвокат на Коен - Лани Дейвис, каза пред Би Би Си, че е убеден, че делото срещу клиента му ще се провали.

Съдебният иск, заведен във федералния съд във Флорида, обвинява Коен и в „неправилни, егоистични и злонамерени изявления относно бившия му клиент, членовете на семейството му и неговия бизнес“.

Коен работи като адвокат на Тръмп повече от десетилетие. Той беше и вицепрезидент на организацията на Тръмп и често беше описван като посредник на бившия президент.

Но двамата влязоха в сериозни спорове след изборите през 2016 г., когато следователите започнаха да разследват част от помощниците на Тръмп.

През 2018 г. Коен беше осъден на три години затвор и глоба, след като се призна за виновен по обвинения в измама и нарушения при финансирането на президентската кампания на Тръмп.

Сега, излязъл от затвора, Коен се превърна в остър критик на Тръмп и чест гост в новинарските емисии.

В обвинението се посочва, че Коен е измислил разговори и неправомерно е нарекъл Тръмп „расист“ в книгата си „Нелоялен“ от 2020 г.

„Изглежда, че г-н Тръмп отново използва и злоупотребява със съдебната система като форма на тормоз и сплашване срещу Майкъл Коен“, коментира Лани Дейвис пред Би Би Си.

„Изглежда, че той е ужасен от надвисналите законови опасности и се опитва да изпрати съобщение до други потенциални свидетели, които сътрудничат на прокурорите срещу него“, добави той.

Прокуратурата в Ню Йорк повдигна 34 наказателни обвинения срещу Тръмп за фалшифициране на бизнес документи с цел прикриване на плащания, които е трябвало да  накарат порнозвездата Сторми Даниелс да мълчи за предполагаемата си връзка с него.

На 4 април Тръмп се яви в наказателния съд в Манхатън, ставайки първият бивш или действащ президент на САЩ с повдигнати криминални обвинения. Той пледира „невинен“.

Коен призна, че като посредник на Тръмп е улеснил изплащането на 130 хил. долара на Сторми Даниелс.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред