Укранският бизнес се готви за рестарт от зимата

Укранският бизнес се готви за рестарт от зимата

Укранският бизнес се готви за рестарт от зимата

Половината от украинският бизнес вярва, че активната фаза на войната ще приключи през зимата на 2022 г. и вече прави планове за възстановяване на икономическата си дейност. Това сочат данните от проучване на Gradus Research. 49% от участвалите в допитването предприемачи са оптимисти, но 35% остават скептични и посочват, че войната може да продължи поне до края на 2023 г., ако не и по-дълго.

Проучването, проведено миналия месец, показа, че обикновените граждани в Украйна все по-малко вярват, че краят на военните действия ще настъпи „през следващите няколко седмици“ и са склонни да смятат, че тя ще продължи по-дълго. Независимо от тази промяна в сроковете, все повече украински граждани са сигурни, че Украйна ще спечели и не трябва да прави отстъпки в замяна на мир на Кремъл.

Проучване на Wall Street Journal – NORC установи, че 89% вярват, че „би било неприемливо да се постигне мирно споразумение с Москва чрез отстъпване на украинска територия, която руските сили завзеха при инвазията си тази година“. Този твърд подход напълно отговаря на линията на президента Володимир Зеленски, който има рейтинг на одобрение от 78%, като едва 7% от украинците посочват, че са разочаровани от управлението му по време на войната.

Това е в рязък контраст с нагласите на гражданите от други европейски страни относно края на войната. Проучване на Европейския съвет за външни отношения (ECFR) от юни 2022 г. сред десет държави от Европейския съюз установи, че средно 35% от европейците са в „лагера на мира“, които искат войната да свърши незабавно, дори ако това означава че Украйна да направи териториални отстъпки на Русия. Само около една четвърт от анкетираните – 22%, са в „лагера на справедливостта“ и изразиха подкрепа за възстановяване на териториалната цялост на Украйна до международно признатите ѝ граници, като същевременно критикуват Русия за незаконното нахлуване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ