Управителят на централната банка на Иран обвинява протестите за спада на валутата

Управителят на централната банка на Иран обвинява протестите за спада на валутата

Управителят на централната банка на Иран обвинява протестите за спада на валутата

В събота управителят на иранската централна банка обвини отчасти неотдавнашните антиправителствени вълнения за спада на иранската валута до рекордно ниски нива, а властите задържаха известна актриса, която изрази подкрепа за протестиращите, предава Ройтерс.

Според съобщения в социалните медии в събота групи петролни работници са организирали протести с искане за по-високи заплати, което представлява едно от най-големите предизвикателства за теократичното управление в Иран след Ислямската революция от 1979 г.

По-широките размирици, които обхващат Иран, бяха предизвикани от смъртта на Махса Амини, 22-годишна жена, която беше арестувана за носене на "неподходящо облекло" съгласно строгия ислямски дрескод за жените в Иран, на 16 септември.

В събота властите задържаха Таранех Алидусти, звездата от филма "Търговецът", който спечели Оскар за най-добър чуждоезичен филм през 2016 г., след като тя изрази подкрепа за протестите и публикува своя снимка без забрадка с надпис "Жена, живот, свобода" - основен лозунг на демонстрантите.

"Алидусти, която не представи документи в подкрепа на някои от твърденията си, беше арестувана преди часове по нареждане на съдебната власт", предава официалната информационна агенция IRNA, позовавайки се на изявление на съдебната власт.

В изявлението се казва, че няколко известни личности са били призовани заради "необосновани коментари относно последните събития и публикуване на провокативни материали в подкрепа на предишни улични безредици" и че някои от тях са били задържани. В изявлението не се посочват подробности.

През 2020 г. Алидусти получи петмесечна условна присъда, след като разкритикува в Twitter моралната полиция, която налага спазването на хиджаба или ислямския код за обличане.

Алидусти е последната от десетките артисти, журналисти и адвокати, задържани през последните три месеца заради изказвания срещу жестоката репресия на силите за сигурност срещу протестиращите, някои от които бяха освободени под гаранция.

Отделно от това управителят на Централната банка Али Салехабади призна, че "събитията от последните два месеца", наред със санкциите на САЩ, са допринесли за рекордния спад на иранската валута, но предложи на пазара да бъдат инжектирани долари, за да се подкрепи проблемният риал.

"За да направим корекции на [валутния] пазар, ние в Централната банка ще действаме както като пазарен фактор, така и като фактор, определящ политиката по отношение на твърдата валута", заяви Салехабади пред държавната телевизия. "Ще предлагаме на пазара онази твърда валута, която е най-търсена."

В събота проблемната иранска валута падна до ново дъно спрямо щатския долар, тъй като иранците, в отчаяното си желание да намерят сигурно убежище за спестяванията си, се опитваха да купуват долари, други твърди валути или злато.

Доларът се продаваше за цели 395 600 риала на неофициалния пазар, в сравнение с 386 800 риала в петък, по данни на сайта за обмен на валута Bonbast.com.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ