В ОИСР семействата спестяват 2 години по-дълго отпреди 2 десетилетия, за да си купят имот

В ОИСР семействата спестяват 2 години по-дълго отпреди 2 десетилетия, за да си купят имот

В ОИСР семействата спестяват 2 години по-дълго отпреди 2 десетилетия, за да си купят имот

Цените на жилищата и нетните доходи на семействата се повишиха с различна скорост през последните десетилетия. Следователно пълният доход, който едно домакинство трябва да разпредели за плащането на къща, се е увеличил с бързи темпове. Ако през 2000 г. едно семейство ​​е трябвало да резервира пълния доход от 8,8 години, за да може да купи средно жилище от 100 квадратни метра, две десетилетия по-късно цифрата е напреднала до 10,9 години за същия тип имот. Изчисленията, публикувани наскоро от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се отнасят до средната стойност на 31-те основни икономики, които съставляват клуба, предава cincodias.elpais.com.

Днес в ОИСР семействата трябва да заделят 2,1 години повече доход, за да притежават собственост, аванс от 23%. В Испания увеличението е с 2,9 години, като от 8,2 години то се увеличава на 11,1 години. Това е ръст от 35%, който освен това е по-забележим сред домакинствата с по-ниски доходи.

В доклада "Данъци върху жилищата в страните от ОИСР", публикуван миналата седмица, организацията прави диагноза на недвижимите имоти. Въз основа на него организацията предлага серия от фискални мерки за балансиране на пазара, коригиране на неравенствата и увеличаване на публичните приходи.

В момента организацията, ръководена от Матиас Корман, е загрижена за увеличаващата се икономическа пропаст – причинена от нарастващите цени – между домакинствата на собствениците на жилища и тези, които не могат да си позволят да направят този скок. От една страна, преоценките на недвижимите имоти представляват "страхотна възможност за натрупване на богатство, тъй като собствениците на жилища се възползват от значителна възвръщаемост на инвестициите чрез активи на домакинствата". Владението на имот също така насърчава достъпа до кредит, като действа като обезпечение. Всички тези ползи "ще се натрупат непропорционално на по-възрастните домакинства с по-високи доходи, които е по-вероятно да бъдат собственици на жилища", предупреждава ОИСР.

От друга страна, тези, които не могат да се сдобият с жилище, ще са склонни да живеят под наем, като им е "все по-трудно да се изкачват по имотната стълбица и да се възползват от икономическите предимства на това да бъдат собственици на жилище", аргументира се организацията. 

ОИСР анализира тежестта на жилищата като компонент на богатството на домакинствата. Това е средство, което организацията смята за "ключово" за натрупването на богатство и социалния напредък. Следователно, когато се анализират различните доходни групи, могат да се наблюдават произтичащите ефекти от притежаването на имот. 

Според данните на ОИСР една пета от домакинствата с най-ниски доходи основното притежавано жилище става най-големият източник на богатство. То представлява от 52% от общото богатство в най-бедната група. Въпреки това, поради пазарната си стойност или често свързаните с нея тежести и дългове, в тези случаи домът не може да бъде средство за привличане на богатство от други източници.

За разлика от това, при най-богатите домакинства къщата дори не представлява 40% от общото богатство. В тази група други второстепенни недвижими имоти придобиват тежест като втори дом или жилища под наем (22%), или финансови активи и инвестиции (34% от богатството).

Цифрите показват, че в 29 държави почти половината (46%) от общите жилища, обитавани от собственици, са собственост на домакинства с най-високи доходи. 

Вторичните недвижими имоти са още по-концентрирани на върха: приблизително 75% от богатството се държи от домакинствата с най-висок доход. Едва 1% се държат от най-бедните домакинства.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ