„Вагнер“ завършва процеса по предаване на въоръжението си на руската армия

„Вагнер“ завършва процеса по предаване на въоръжението си на руската армия

Наемническата групировка „Вагнер“ завършва процеса по предаване на своето въоръжение на редовната руска армия, съобщи Министерството на отбраната..

В изявление, придружено от видео, показващо танкове, ракети и други тежки оръжия, министерството обяви, че Вагнер е прехвърлил повече от 2000 единици оборудване и над 2500 тона боеприпаси.

Предаването на въоръжение е най-конкретния знак досега, че „Вагнер“, чиито бойци са водили някои от най-ожесточените и кървави битки по време на войната на Русия в Украйна, се оттегля от бойни операции там, посочват от Ройтерс.

Това се случва след сделката с президента Владимир Путин, на базата на която „Вагнер“ и нейният лидер Евгений Пригожин сложиха край на краткотрайния си бунт миналия месец.

По време на опита за метеж от 24 юни наемниците поеха контрола над южния руски град Ростов на Дон и свалиха неопределен брой военни хеликоптери, докато напредваха към Москва.

„Нож в гърба“

Опитът за бунт се разглежда като най-сериозното предизвикателство за Путин, откакто той пое президентството на Русия през 1999 г.

Докато бунтът беше в ход, Путин го описа като „нож в гърба: и акт на предателство, който рискува да потопи страната в гражданска война.

Но според споразумението, което му сложи край, Кремъл каза, че за да избегне кръвопролития, Пригожин ще замине за Беларус и наказателното дело срещу него ще бъде прекратено. Неговите бойци получиха възможност да се присъединят към него в изгнание, да се присъединят към редовните сили на Русия или да се приберат у дома.

Министерството на отбраната заяви, че трансферът на оръжие се извършва „в съответствие с плана“.

Продължава обаче да има много неяснота около изпълнението на споразумението, както и относно местонахождението на Пригожин. Тази седмица Кремъл каза, че Путин се е срещнал с Пригожин за около три часа на 29 юни - пет дни след бунта

Данните от проследяването на полетите показват, че самолет, свързан с Пригожин, е напуснал Москва и се е насочил към Беларус във вторник вечерта, но не е ясно дали той е бил на борда.

Несигурността засяга и бъдещето на бизнес империя на Пригожин в Русия и обширните операции на „Вагнер: в части от Близкия изток и Африка, включително Сирия, Мали и Централноафриканската република.

Пригожин каза, че бунтът не е бил насочен към сваляне на правителството, а към „изправяне пред правосъдието“ на министъра на отбраната и началника на генералния щаб за техните „грешки и непрофесионални действия в Украйна“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ