Вдигат с 3,8 на сто основната пенсия в Китай през 2023 г.

Вдигат с 3,8 на сто основната пенсия в Китай през 2023 г.

Вдигат с 3,8 на сто основната пенсия в Китай през 2023 г.

Китай ще увеличи средната основна пенсия с 3,8% тази година, съобщи Министерството на работната сила и социалното осигуряване. По този начин китайското правителство увеличава размера на пенсионните плащания за старост вече 19 години подред, отбелязва агенция Синхуа.

Увеличаването на средния размер на месечните пенсионни плащания засяга бившите служители на предприятията, държавния апарат и бюджетните институции от непроизводствената сфера.

През март тази година Джин Вейганг, президент на Китайската академия на науките за труда и социалното осигуряване, заяви, че Китай гледа към прогресивен, гъвкав и диференциран път на повишаване на възрастта за пенсиониране. Хората, които наближават пенсионната възраст, ще трябва само да забавят пенсионирането си с няколко месеца. Младите хора може да се наложи да работят няколко години повече, но ще имат дълъг период на адаптация и преход, уточни той.

Китай все още не е обявил официално промяна на възрастта за пенсиониране, която е сред най-ниските в света - 60 за мъжете, 55 за жените на държавна служба и 50 за жените, работещи във фабрики.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ