Великобритания се сблъска с най-голямата стачка на медицински сестри и спешни медици

Великобритания се сблъска с най-голямата стачка на медицински сестри и спешни медици

Великобритания се сблъска с най-голямата стачка на медицински сестри и спешни медици

Във Великобритания започна най-голямата стачка на здравни работници с искане за по-високи заплати, съобщават западни медии.  Асошиейтед прес съобщава, че "десетки хиляди медицински сестри и екипи на линейки" участват в протеста днес. Стачката засяга обществените здравни заведения в Обединеното кралство. Междувременно медицинските сестри ще продължат да предоставят спешна помощ и процедури на страдащи от онкологични заболявания, а линейките ще отговарят на повечето спешни повиквания, но хиляди неспешни обаждания и процедури ще бъдат пренасрочени.

Кралският колеж за медицински сестри (RCN), който организира двудневната стачка, обяви, че този път 73 подразделения на Националната здравна служба (NHS) участват в протеста, срещу 44 подразделения през декември и 55 през януари. На сайтът на профсъюза се съобщава, че благодарение на участието на членове на други синдикати, стачката в понеделник ще бъде най-голямата в Националната здравна служба. Това беше и първата стачка, в която едновременно участваха медицински сестри и екипи на линейки.

Генералният секретар на синдиката на медицинските сестри Пат Кълън обвини британските министри, че отказват да обсъждат заплатите със синдикатите. По време на трите си срещи със здравния министър Стив Баркли тя каза, че той е готов да обсъди „всичко, но не и заплатата“.  Сред служителите на линейките стачкуваха членове на други синдикати от гилдията. Първоначално те планираха да стачкуват на 11 януари, но впоследствие решиха да излязат на улицата заедно с медицинските сестри.

Генералният секретар на синдиката Unite Шарън Греъм каза в неделя, че "няма преговори на никакво ниво" с правителството относно заплатите. Тя призова премиера Риши Сунак да „запретне ръкави и да започне разговори за заплатите със синдикатите от Националната здравна служба. Стачки няма в Шотландия и Уелс, тъй като властите там са направили предложения за по-високи заплати на представители на профсъюзите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ