Всичко или нищо – Путин избра ескалация на войната

Всичко или нищо – Путин избра ескалация на войната

Всичко или нищо – Путин избра ескалация на войната

Успешното и бързо контранастъпление на украинските войски в посока Харков и продължаващото освобождаване на населени места в южната и източната част на Украйна обърнаха хода на войната на Русия срещу Украйна. Руският президент Владимир Путин е принуден или да се откаже от плановете си за превземане на страната или да обяви мобилизация и да засили военните действия. Той избра втория вариант, въпреки риска, написа в Kyiv Post старши кореспондент Александра Клитина, която е бивш заместник-министър на инфраструктурата.

На 20 септември руските власти започнаха подготовката за обявяване на обща мобилизация. Държавната дума на Руската федерация въведе понятията „мобилизация“, „военно положение“ и „военно време“ в руския Наказателен кодекс и наложи наказание за доброволно предаване (до 10 години затвор).

В същия ден руските окупатори обявиха намерение да проведат псевдореферендум от 23 до 27 септември за присъединяване на окупираните територии на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области към Руската федерация.

На 21 септември Путин обяви частична мобилизация и подкрепи референдумите в окупираните от Русия украински региони. Той също още веднъж заяви, че основната цел на „специалната операция“ е „освобождаването на Донбас“. Според него „ЛНР (самопровъзгласилата се Луганска народна република) е напълно освободена, ДНР (Донецка народна република) – частично“. Това означава, че Путин е избрал ескалацията на войната.

Всичко или нищо – изглежда мотото, които са избрали руските власти.

Указът за частична мобилизация е публикуван на сайта на Кремъл. На наборна военна служба ще подлежат само граждани от запаса, служили във въоръжените сили, с определени военни специалности и съответен опит. На областните управители е разпоредено да издадат повиквателна за мобилизация в количество и в срок, определени за всяка област от Министерството на отбраната.

Правителството на Руската федерация трябва да финансира дейности по частична мобилизация и да предприеме необходимите мерки за задоволяване нуждите на руските въоръжени сили, други войски, военни формирования и органи по време на частична мобилизация.

Освен това в обръщението си руският президент открито заплаши Украйна с използване на ядрено оръжие. „Всички средства за унищожаване, включително ядрени, ще бъдат използвани в случай на заплаха за териториалната цялост на Русия. Това не е блъф”, отправи закана Путин, в случай че  украинските сили навлязат в територии, които той смята за руски.

След речта на Путин руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ще бъдат призовани 300 000 резервисти. Русия разполага с колосален мобилизационен ресурс, твърди той, почти 25 милиона души, а малко повече от 1% подлежат на частична мобилизация.

Възниква основният въпрос – ще подкрепят ли руснаците решението на Путин? Едно е да подкрепяш Путин и да се гордееш с имперски амбиции от кухнята, а друго е да участваш или да пращаш децата си на война.

Според украинското военно разузнаване обявяването на обща мобилизация има положителен ефект върху събитията в Украйна. Протестите в Русия са слаби, но все пак младите хора не искат да воюват.

„Ние анализирахме руското общество и заключихме, че в основата си тези, които подкрепят войната на Путин, са хора на 50 години и които няма да отидат на война. На фронта са нужни младежи на двадесет и тридесет години. Поради това обявяването на обща мобилизация би било показател, който ще покаже готовността на руския народ да продължи тази кървава война“, казва генералът от разузнаването Вадим Скибицки.