Зеленски благодари на защитниците на Бахмут, а основателя на „Вагнер“ обяви града за превзет

Зеленски благодари на защитниците на Бахмут, а основателя на „Вагнер“ обяви града за превзет

Зеленски благодари на защитниците на Бахмут, а основателя на „Вагнер“ обяви града за превзет

Боевете около източния град Бахмут остават „особено горещи“, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, без да даде индикация, че градът окончателно е паднал в ръцете на Русия, както твърди основателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, пише Ройтерс.

Пригожин каза, че неговите войски, участващи в продължилите месеци усилия за обкръжаване и превземане на бомбардирания град, са издигнали руското знаме над административната му сграда.

„От юридическа гледна точка Бахмут е превзет. Врагът е съсредоточен в западните части“, каза Пригожин във видео, публикувано в акаунта на неговата пресслужба в Telegram.

От украинските официални лица обаче няма индикации, че Бахмут - град със 70 000 жители преди руското нахлуване през февруари 2022 г., е паднал в руски ръце.

Украинската армия заяви в понеделник, че Бахмут и няколко други града, включително Авдиевка, са били в „епицентъра на военните действия“.

„Врагът продължава да атакува град Бахмут. Нашите защитници обаче смело държат града“, казаха военните.

В своето видео обръщение в неделя вечерта Зеленски благодари на войниците, които се бият в Авдиевка, Маринка и Бахмут.

„Особено Бахмут. Там е особено горещо“, каза той.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр по-рано определи ситуацията в Бахмут като „напрегната“, Украинските сили защитаваха позициите си, а руските сили не обръщаха особено внимание на загубите, докато атакуваха, каза тя.

От Ройтерс отбелязват, че не са могли да проверят независимо докладите от бойното поле.

Сблъсъци в центъра на града

Украинските военни командири казаха, че тяхното собствено контранастъпление, подкрепена от новодоставени западни танкове и друга техника, не е далеч, но междувременно подчертаха важността на задържането на Бахмут.

Украинският военен анализатор Олег Жданов каза, че боевете са обхванали центъра на Бахмут. Украинските сили са отбили 25 вражески атаки, но руските сили са превзели металургичния завод АЗОМ.

„Врагът атакува центъра на града от север, изток и юг и се опитва да вземе града под пълен контрол“, каза Жданов, който има тесни връзки с украинската армия, във видео в YouTube.

В Русия, добре известен военен блогър, Владлен Татарски, беше убит от бомба в кафене в Санкт Петербург в неделя. При бомбения взрив са били ранени 32 души. Държавният следствен комитет на Русия съобщи, че е започнал разследване за убийство.

Пригожин каза, че „няма да обвинява режима в Киев“ за това, но друг водещ руски служител посочи с пръст Украйна, без да предостави доказателства. Съветник на украинския президент каза, че в Русия избухва „вътрешен тероризъм“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред