Зеленски поиска международен трибунал, който да накаже Русия

Зеленски поиска международен трибунал, който да накаже Русия

Зеленски поиска международен трибунал, който да накаже Русия

Справедливост ще има, когато руското държавно и военно ръководство бъде подведено под отговорност за войната, която започна срещу Украйна, каза във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

В украинския град Лвов вчера се състоя международна конференция по този въпрос под надслов "Единство в името на справедливостта". "И когато им бъде потърсена отговорност, справедливостта ще бъде възстановена", каза Зеленски.

Зеленски обърна внимание на "отговорността на Русия и нейното ръководство, на личната отговорност за агресията и терора срещу нашата страна и нашия народ". От месеци Украйна иска да бъде създаден международен трибунал, в който руските лидери да отговарят за военни престъпления.

На срещата в Лвов, която се състоя при засилени мерки за сигурност, присъстваха високопоставени представители от Европа и САЩ, но за нея беше разпространена малко информация.

"Събираме максимална подкрепа за трибунал за руската агресия срещу Украйна", каза Зеленски.

"Правим всичко възможно, за да гарантираме, че Международният наказателен съд ще успее да потърси отговорност от руските военнопрестъпници, както и че нашите правоохранителни и съдебни власти ще накажат със справедливи присъди всички руски убийци и мъчители", каза Зеленски.

В плановете на Киев за този трибунал обаче засега няма ефективни мерки да бъдат изправени пред съд руските политически и военни ръководители, отбелязва ДПА.

Междувременно продължават ожесточените боеве между руските войски и украинските защитници, особено около източния украински град Бахмут.

Основателят на наемническата военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че Бахмут на практика е вече обкръжен и за украинските войски е оставен един единствен път за евакуация.

Украинската страна твърди, че градът ще продължи да се защитава.

На украинска разузнавателна част, използваща дронове, е наредено да се изтегли, каза нейният командир.

В интервю за в. "Билд" украинският министър на отбраната Олексий Резников не изключи възможността Бахмут да падне в ръцете на руснаците. Но това би означавало само, че "те ще постигнат малка победа", каза той.

Бахмут принадлежи към втората отбранителна линия на Украйна в Донбас, а украинците са нанесли големи загуби на частите на "Вагнер", както и на други руски сили.

Но украинските сили също са понесли големи загуби. Градът, някога с население от 74 000 жители, сега е до голяма степен разрушен. Според местните власти в Бахмут все още живеят около 5000 цивилни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ