Жителите на Венеция напускат града. Населението падна под 50 000

Жителите на Венеция напускат града. Населението падна под 50 000

Жителите на Венеция напускат града. Населението падна под 50 000

Населението на Венеция за пръв път падна под 50 000, по данни на Градския съвет на историческия град, предаде Агенция ANSA. Днес, 22 август, броят на жителите в центъра на емблематичния град в лагуната, в това число и на острова Джудека, е 49 989, според местна група активисти на платформата Venessia.com.

Напускането на града, заради масовия туризъм, е предмет на дебат от години. Миграцията е неудържима, според градските съветници. Преди 20 години градът е населяван от 64 000 жители, чийто брой пада до 58 200 през 2012 г.

Могъщата някога морска република е загубила повече от 120 000 жители от 50-те години на миналия век досега, прогонени от безброй проблеми, произтичащи от наплива на туристи, които се тълпят по площадите, мостовете и тесните улички. „Предупреждаваме за това от години... не искаме да се предаваме, но нито една администрация не успя да обърне тенденцията“, алармира пред репортер на The Guardian Матео Секи, който ръководи Venessia.com.

Активистът посочи, че тези, които остават, се чувстват „задушени“ от „икономическата машина“, фокусирала се върху туризма, в допълнение към високите разходи за живот, липсата на достъпни жилища и липсата на магазини за стоки от първа необходимост.

„Туризмът е нож с две остриета, защото взимате пари, но в същото време премахвате всички дейности и пространство за местните. Има такива, които не са от тук, но притежават дом, дават го под наем и след това харчат парите другаде”, описва ситуацията Секи, който нарица Венеция „машина за пари“. „

Тази година властите на Венеция обявиха план за привличане на дистанционни работници в града, но изглежда, че той не е сработил. „Този ​​план е добър, но се нуждаем от епохална промяна. Съветът трябва да въведе фундаментални мерки, като предлагане на финансови стимули на собствениците на имоти, които, да кажем, отдават под наем само на венецианци. Съществува опасност съвсем да изчезнем, скоро ще се превърнем в реликви в музей на открито“, обобщи активистът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ