Туризъм

Венеция въвежда контролиран достъп до историческия център

Венеция въвежда контролиран достъп до историческия център

Венеция въвежда контролиран достъп до историческия център от това лято, обяви кметът Луиджи Бруняро пред вестник Corriere del Veneto. Всички гости на града ще трябва предварително да резервират посещенията си на специална платформа, а от следващата година – да плащат и входна такса от 10 евро, решиха местните власти след огромния наплив на туристи по време на Великденските празници. 140 000 са посетили Венеция за католическия Великден, твърди агенция ANSA.

„По време на празниците мнозина разбраха, че предварителната резервация е правилният път за по- балансирано управление на туризма. Ще бъдем първите в света, които правят този труден избор”, изтъкна градоначалникът.

През тази година системата за резервации ще бъде експериментална. „Ще се възползваме от следващите няколко месеца, за да прецизираме платформата за резервации. Решихме да отложим билета за догодина предвид двете години на пандемия и загубите, които понесоха туроператорите. Онлайн регистрацията предвижда стимули за туристите и отстъпки за музеите. Лимитът за достъп до града ще е 40 000-50 000 посетители дневно”, допълва Симоне Вентурини, съветникът по туризъм.

Системата ще бъде представена следващата седмица. Отправната точка са данните, събирани от властите в Ca 'Farsetti, които послужиха за създаването на интелигентната контролна зала в Tronchetto. Според тях постоянните жители на Венеция са 40 000, на Разпети Петък те са достигнали 101 000, от които 6700 са настанени на о. Лидо в лагуната. Очаква се тя да бъде отворена от юни с шестмесечен експериментален период и да влезе в сила от януари 2023 г., пише The Guardian и припомня, че мярката бе одобрена от италианското правителство в края на 2018 г. Преди пандемията Венеция привличаше около 30 млн. туристи годишно. Великденските празници, когато хиляди туристи изпълниха улиците и площадите на града, дадоха знак, че секторът се възстановява.  

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ