Култура

Венеция отново е столица на изкуствата

Венеция отново е столица на изкуствата

Венеция е домакин на 59. Биенале на изкуствата. Международната изложба, която ще премине под мотото The Milk of Dreams по едноименния роман на британската художничка, скулпторка и писателка Леонора Карингтън, бе открита днес и ще продължи до 27 ноември. Тя се организира от La Biennale di Venezia с председател Роберто Чикуто, а куратор е Чечилия Алемани.

В международния културен форум участват 213 творци и 79 национални участия. България се представя с проекта с проекта “Ето къде си” на художника Михаил Михайлов.

Заедно с церемонията по откриването се състоя и награждаването на участниците в биеналето. Симоне Лей е първата афроамериканка, която представя Съединените щати в културния форум. Тя получи статуетката „Златен лъв“ заради монументалните скулптури на африкански жени, представени като огромни идоли. „Сребърен лъв“ получи младият ливански художник Ари Чери.

Приза за най-добър павилион грабна Соня Бойс, която е от афро-карибски произход. Британският павилион представя видео пътека от гласови срещи между певци, които импровизират, свирят и пеят акапелно.