Каякари ще мерят сили на национален събор в Кресна

Каякари ще мерят сили на национален събор в Кресна

Любители и фенове на каяка от цялата страна ще се впуснат в надпревара и ще се забавляват в един от най-екстремните спортове по време на Втория национален събор „Каяк в бързи води - Струма 2010“. Той ще се проведе от 4 до 6 септември по поречието на р. Струма в района на Кресна.

Програмата на събитието предвижда през първия ден каякари от София, Пловдив, Стара Загора, Елхово, Варна и др. да премерят сили на специално изграденото слаломно трасе. Инициативата е за насърчаване на начинаещите, а по-напредналите ще покажат умения на прословутия бързей „Каскадата“, който е с най-висока степен на трудност според международната категоризация.

Специално внимание ще бъде отделено и на най-малките ентусиасти, които могат да се включат заедно с родителите си в дисциплината „Фемили“.

 Ново тази година е планираната отборната надпревара в дисциплината „Паралелен слалом“. Това може би ще е и най-атрактивното състезание по време на събора поради специфичния масов старт на няколко отбора едновременно, като целта е да преминат през всички врати на слаломното трасе, обясняват организаторите.

През втория ден ще стартира „Регата Струма“ по долната отсечка на реката до гр. Кресна. Самият участък е с ниска категория на трудност и ще позволи дори и на напълно начинаещите да покарат заедно с опитни състезатели няколко километра, обещават инициаторите на събитието.

На третия ден ще има каяк уъркшоп, по време на който ще се проведат различни занимания по интереси – техники, ескимоско обръщане, родео и т.н.

 Националният събор се организира от Българското каяк общество. В първото издание миналата година се включиха над 80 души, което спомогна идеята за събор на любителите на каяка в бързи води да се утвърди като традиция. Освен да популяризира този спорт, събитието има за цел и да подпомогне развитието на туризма в района на дефилето.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ