Почивки със смисъл

Почивки със смисъл

Почивки със смисъл

Блогърът Джони Т. Нгуен предлага конкретни стъпки как да превърнете „съсредоточените почивки“ в добър навик

Работя от вкъщи повече от две години. Почивките са задължителен навик, който по различни причини ми е труден. Може би „продуктивистът“ в мен е виновен, но наистина се вживявам много в това, което правя и идеята за загуба на концентрация не ми изглежда привлекателна. Почивките обаче не са нещо, което трябва да се случва по желание, а са по-скоро изискване.

Така че, ако ще си правим почивки, нека го направим както трябва. Както се казва, всичко, което си струва да се направи, си струва да се направи правилно. Ето как осъзнатата медитация ни учи да бъдем и останем в настоящия момент, колкото и непривичен да е той.

По-долу е моята схема от 3-4 стъпки за това как най-ефективно да правите почивки. Накрая ще дам няколко съвета, които можете да използвате веднага. Предлагам ви да го направите... или да го отложите за по-късно... когато имате почивка...

Стъпка 1: Убедете се, че почивките са полезни за вас

Казват, че страхът е силен мотиватор за промени. Според допитванията, той има голямо влияние при гласуването на хората, така че нека направим така, че страхът да ни подтиква към здравословни промени. С други думи, можем да се наплашим сами да правим повече почивки, за да увеличим общата си производителност и в резултат на това да постигнем повече по даден проект.

Аргументите за почивки

Слаб ум: Ще започнете да вземате глупави решения, когато започне прегарянето. Когато мозъкът се измори, може да изпратите имейл, който не е трябвало да изпращате. Или да почуствате припряност и стрес и да направите лошо обмислен избор. В резултат на това може да се случи нещо погрешно -стратегическо решение, лоша репутация и затвърждаване на лоши поведенчески навици.

Слаба концентрация: човешкият мозък не е в състояние да поддържа вниманието в продължение на 8 часа без прекъсване. Принуждаването на ума да се съсредоточава върху нещо толкова дълго, дори и да е нещо, което желаем, може да притъпи неговата острота. Освен това, доколкото новите решения възникват докато се занимавате с различни неща, а след това ги свързвате с основната си работа, отсъствието на нови и разнообразни стимули ще доведе до по-малко интересна и по-малко иновационна работа. И да погледнем истината в очите - конкуренцията вече е толкова голяма, че за всяка работа са нужни всички предимства, за да има тя шанс за успех.

Слабо тяло: Седенето е новото пушене. Всички знаем, че това е вярно и има научни доказателства в подкрепа на това, но въпреки това продължаваме да го правим. Симптоми като „карпален тунелен синдром“ /изтръпване на пръсти/, замъглено зрение, болка в долната част на гърба, могат да бъдат резултат от твърде дълго седене. Нека се изправим пред очевидното, точно както при тютюнопушенето, и да направим промени от днес.

Ако това не е достатъчно, за да ви изплаши, тогава правете почивки не за себе си, а за другите. Вашият бизнес зависи от отношенията и връзките, така че позволете на хората да видят симпатичното ви лице и да се насладят на разговора с вас. Направете си почивка и се свържете с някого по истински, човешки начин, за да подобрите деня му и да вземе участие във вашия проект.

Стъпка 2: Как да си взимате продуктивни почивки

„Идеалното съотношение между работа и почивка е  - 52 минути работа, последвани от 17 минути почивка. Хората, които поддържат този график, имат изключителна степен на концентрация на работа.

Но почакайте, какво ще кажете за техниката „Помодоро“, която изисква да работите на 25-минутни спринтове без разсейване и след това да се насладите на 5-минутна почивка? Дори при техниката „Помодоро“ има ограничения, като необходимостта от развиване на издръжливост, за да издържите няколко часа на такова темпо.

И независимо дали работим от 9 до 5 или правим бизнес, ние си правим почивки според дневния си график. В онези дни, когато работим от вкъщи, срещите могат да протичат без прекъсване: прекъсвайки една връзка, вие се свързвате със същия ритъм с друга. Ето защо не е изненадващо, че хората, отивайки до тоалетната, забравят за включената камера.

За да запазим тази концепция проста, нека я запазим проста. Има само две неща, които трябва да запомните:

1. Прекъсване означава прекъсване на интензивната концентрация. Като правило, най-добрият начин да направите това е физически да напуснете мястото, където сте във концентрирано състояние. Независимо дали е домашен или работен офис - напуснете го.

2. Да използваш почивката продуктивно означава да я използваш по начин, който води към подобрение, а не към влошаване. Добра почивка за продуктивност са няколко бързи лицеви опори, разходка на чист въздух или чаша вода. Почивка с ниска производителност е да стоиш на едно и също място, лениво превъртайки уебсайтове или ядейки „fast food“.

Стъпка 3: Най-добрите начини за почивка

Сега, след като очертах основните принципи, предлагам да отидем по-далече, за да подобрим наистина нашата игра. Освен това сте дошли тук в търсене на късчета истинско знание, които бихте могли да включите в живота си днес. Има много статии за това как да си правите почивки, така че трябва да ви предложа нещо по-сериозно от обикновено бърборене.

Добре, като за начало, нека се съгласим, че "технологичните" почивки не са добри. Особено със социални приложения, съдържащи „безкрайно съдържание“, което е почти навсякъде в наши дни. Социалните платформи не са нищо друго освен „черна дупка“, от която нищо не може да избяга, включително нашето положително отношение и продуктивност. Южнокорейско проучване показва, че почивките без технологии повишават остротата на ума и намаляват емоционалното изтощение.

И така, ето усъвършенствани и лично доказани начини за по-добри почивки:

• Лицеви опори, набирания, спринтове на място: подобрете тялото си по време на почивката си, след което се отправете към следващата си среща, изглеждайки впечатляващ като Дуейн „Скалата“ Джонсън. Има милиони начини да направите една минута интензивна тренировка, но ние просто не ги използваме. Както казва Джеймс Клиър, „Всяко действие, което предприемате, е гласуване за човека, който искате да бъдете.“ И така, вие предприемчивият лидер ли сте, какъвто мислите, че сте, или просто някой, който все още стои неподвижен, „за да проумее нещата“?

• Хапнете нещо: Няма да цитирам най-новите статии за диети, а вместо това ще предложа още веднъж да запазите концепцията проста - и да се придържате към безкрайно здравословни храни, които подобряват концентрацията, като ядки, авокадо, боровинки и зеленчуци.

• Поговорете с колега: Изследванията показват, че служителите, които общуват, са по-щастливи на работа. На всичкото отгоре ние просто сме програмирани от еволюцията да бъдем социални същества. Поддайте се на своята генетика и бъдете сред хора или още по-добре - просто ги слушайте. В резултат на това ще се заредите с енергия, създавайки по-дълбока връзка и нови знания за бъдещи иновации.

Стъпка 0: Забравете всичко, което току-що казах... Преосмисляне на „прекъсването“

Правим си почивки, когато се изморим психически от фокусиране върху нещо твърде дълго. Тези почивки трябва да отпуснат ума, може би дори да подобрят кръвообращението след дълго седене. Какво ще стане, ако обърнем тази парадигма, така че когато си вземем почивка, ние всъщност също сме възможно най-концентрирани. Джеймс Клиър, автор на бестселъра „Atomic Habits“, книга, която всеки уважаващ себе си разработчик на продукти трябва да прочете, има страхотна идея:

„Умишлената практика е специален вид практика, която е целенасочена и систематична. Докато редовната практика може да бъде безсмислено повторение, умишлената практика изисква фокусирано внимание и се прави с конкретната цел за подобряване на производителността.

Можете ли да се сетите за конкретна дейност, която изглежда като скучна работа, но може да й се придаде специално значение? Например за мен това е да си налея чаша студено кафе. Процесът е да взема няколко големи парчета лед, да ги поставя в моята синя чаша за къмпинг и да излея охладената напитка в нея. Скучно ли е и се повтаря всеки ден? Да. Но вместо да го виждам по този начин, се опитвам да си кажа, че когато започна процеса на наливане на чаша кафе, ще бъда напълно в час психически и наясно с момента. С течение на времето става почти „дзен“ и мога да отпусна ума си, като се съсредоточа върху всеки детайл за тези няколко минути.

Запитайте се коя рутинна задача може да бъде преосмислена и интерпретирана като специален момент, в който да се съберете и да се съсредоточите? Ако можете да направите това, тогава "почивката" може да се превърне в нещо много повече.

Да обобщим…

Предлагам ви веднага да настроите изброеното по-долу. По този начин то ще бъде готово за използване следващия път, когато си вземете малка почивка без социални медии.

• Направете 20 лицеви опори: Задайте напомняне на телефона си и след това направете това, което може да е най-добрата тренировка за всички времена.

• Благодарствен текст: Изпратете съобщение до приятел или член на семейството, като просто кажете колко много ги цените напоследък.

• Специално значение: идентифицирайте рутинна задача, която можете да преосмислите като личен момент.

Източник: Better Humans

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ