Компютрите ще се научат скоро да флиртуват

Компютрите ще се научат скоро да флиртуват

В близкото десетилетие компютрите ще се научат на мислят по-човешки и дори да флиртуват, твърди проф. Джефри Хинтън пред Гардиън. В основата на новата емоционалност на машините ще бъде нов клас алгоритми, които Хинтън разработва за Google.

Принципът на работа на алгоритъма се основава на идеята, че всяка дума се трансформира в цифри като вектор, който определя положението на думата в теоретичното „смислово пространство” или облак. Думите и съединителната линия между тях могат да се сведат до набор от цифри или „вектор на мисълта”.

Основната сложност на разработката е да се разбере какви цифри да бъдат приписани на всяка дума. На този етап учените използват т.нар. метод на „дълбоко обучение”. Позициите на думите в смисловия облак се определят на случаен принцип, а след това започват тренировките на изкуствения интелект, който трябва да обработи масива от данни.

Разработката на алгоритъма е започнала, за да се подобрят програмите за машинен превод като Google Translate. Сега програмите вземат превода на отделните думи от речниците и преглеждат по-рано преведените документи, за да открият най-честите аналогии на различни фрази. Въпреки че машинният превод често позволява да схванем общия смисъл на оригинала, също толкова често резултатът е пълна глупост и противоречи на правилата на граматиката.

Хинтън обяснява, че векторите ще позволят на машините да определят по-точно първоначалния смисъл на написаното. В ролята на масива данни ще влезе набор от преведени документи. В началото преводът пак ще изглежда безсмислено, но обратната връзка ще накара машината да намери къде е допусната грешка. С тази информация ще коригира положението на всяка дума, докато смисловият облак не започне да съвпада с използвания от хората.

„Ако вземете вектор, обозначаващ Париж и замените съществуващия вектор Франция с вектор Италия, то векторът Париж ще се промени на Рим”, илюстрира Хинтън.

Според учения ще е трудно компютрите да се научат да разпознават иронията, но много по-лесно ще е създаването на програма, с която ще се научат да флиртуват. „В началото може да са по-директни, без намеци”, пояснява програмистът.

Хинтон се занимава с изследвания в областта на „дълбокото обучение” от 1980-те години. От 2013 г. е в Google.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ