Технологии

Български смарт устройства в датската образователна система

Български смарт устройства в датската образователна система

Български смарт устройства в датската образователна система

Смарт устройствата на българската компания Алтерко официално вече са част от обучението за електротехници в няколко от най-реномираните датски университети и училища. Денис Далгаард, човекът зад успеха на Алтерко в Дания, споделя стъпките зад това постижение, което според него е само началото. В плановете на компанията влиза още по-тясното сътрудничество с образователни институции във всички скандинавски държави. А това е безспорен успех за Алтерко, който има шанса да нареди българската IoT компания сред най-предпочитаните марки за интелигентни устройства в Европа и най-желаните работодатели.

Светът отдавна навлезе в ерата на умните устройства. От години в публичното пространство се дискутира темата за свързаността и автоматизацията на всеки процес от нашето ежедневие. Индустрия 4.0 е тук и тепърва разгръща своите необятни възможности, а една българска компания ускорява тези процеси. Разработването и производството на иновативни IoT устройства не е лека задача, но от Алтерко са открили правилната рецепта да предоставят на своите клиенти по целия свят качествени и конкурентни продукти.

Българският технологичен холдинг Алтерко има повече от 20 години опит в сферата на ИТ и телекомуникациите и е една от най-динамично развиващите се европейски IoT компании. Водещият бранд на компанията – Shelly, предлага високотехнологични устройства за автоматизация на домове и офиси, които се инсталират в електрическата система и обещават повишаване на енергийната ефективност и оптимизация на разходите за електричество и отопление. Ръстът на приходите само за 9-месечието на тази година на марката е 55% спрямо същия период на миналата година. В абсолютни числа успехът на Shelly се изразява в над 7 млн. продадени устройства в над 100 държави. Всичко това води със себе си и голямото признание за Алтерко, които през 2021 г. станаха първата българска компания с акции на Франкфуртската фондова борса.

От тази година сред дългия списък от постижения на компанията се нарежда още едно – навлизането на устройства Shelly в образователната програма на няколко датски университета и училища. От Денис Далгаард, мениджър бизнес развитие на Северни страни за Shelly , разбираме, че това са престижни учебни заведения, които предлагат програми за обучение и квалификация на електротехници. И техният брой тепърва ще расте, защото интересът към продуктите е голям и самите университети вече отправят запитвания към Алтерко.

В Дания образованието за електротехници продължава 4 години, а задължителен модул по време на обучението е интегрирането и изграждането на инсталации за умни домове. Над 1/3 от 33-те учебни заведения в Дания, предлагащи програми за електротехници, вече са изпратили запитвания към Алтерко за използването на техни продукти в обучението на над 5 хил. млади специалисти.

Денис споделя, че „датчаните много бързо възприемат нови технологии. Същевременно цените на електроенергията са изключително високи в Дания и хората търсят нови начини за автоматизиране на домовете и офисите си, за да пестят енергия. Разбира се, вече има различни решения на пазара, но към този момент не виждам други компании на датския пазар, които могат да предоставят цялостно решение, каквото предлагат продуктите на Shelly, и то на изключително конкурентни цени. Комбинацията от безжична технология, много възможности за интеграция и достъпни цени е основният фактор, който повлиява на високия интерес към бранда, довел до включването на устройствата ни в образователната програма на институциите, подготвящи професионални електротехници и инсталатори.“

Самият Денис вече е провел първите въвеждащи и обучителни курсове за продуктите на Shelly в учебни заведения, с които компанията си партнира. Те ще продължат и занапред активно да използват продуктите на Shelly в своите програми, където учениците се обучават да инсталират, настройват и програмират устройствата на българската компания.

„Освен това, когато още училища и университети въведат устройствата ни в своята учебна програма, Shelly автоматично ще заеме по-голяма част от професионалния бизнес, тъй като бъдещите електротехници ще познават предимствата на нашите продукти. Това отваря врати към нови възможности и повишава значително разпознаваемостта на Shelly и Алтерко“, убеден е Денис Далгаард и споделя още, че до края на 2023 г. очаква всички образователни институции в Дания да използват устройствата на Shelly в своите програми.

Тази прогноза не се базира само на желанието за развитие на Денис и Алтерко, но тя е продиктувана от проявения интерес на университети и училищата, и най-вече от обратната връзка от преподавателите и студентите. В сравнение с много други системи, Shelly предлага най-много и най-лесни възможности за интеграция във вече съществуващи платформи, включително възможността да се комбинират продукти от различни производители. А това е нещо, което силно отличава Shelly от останалите брандове за автоматизация на домове и офиси и го превръща в предпочитан избор за професионалните инсталатори. Наред с това Shelly може да отчита консумацията на енергия и да управлява всичко в дома и офиса, като започнем от най-простото – осветлението, преминем през отоплението, електроуредите и щорите, и достигнем до пълен анализ на енергийната консумация с цел оптимизация.

Затова, според Денис, интересът към устройствата на българската компания не спира да расте не само в Дания. „Моята основна цел е да превърна Shelly в първи избор на електротехниците в цяла Скандинавия. Заедно с други скандинавски партньори планираме да предложим същите образователни курсове за вече завършили електротехници. Програмите за обучение ще се предлагат като онлайн курсове на различни нива и ще представляват комбинация от писмени ръководства, илюстрации и видео инструкции. В края на курса тези специалисти ще могат да изберат да преминат през процес на сертифициране и да получат сертификат като доказателство за своите знания.“

В момента Алтерко разработва заедно с експерти от САЩ, Германия и България курсове за обучение на професионалисти и студенти по електротехника, които скоро ще бъдат достъпни за специалисти от целия свят. Те ще се състоят от материали, които обхващат всички аспекти на автоматизацията на дома и офиса, включително и практически обучения. Поредното стъпало в превръщането на Алтерко в световен бранд, чийто устройства са предпочитани и от специалисти, и от любители в много държави.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ