Технологии

Бившият шеф на Google иска САЩ да намалят зависимостта си от чуждестранните производители на чипове

Бившият шеф на Google иска САЩ да намалят зависимостта си от чуждестранните производители на чипове

Бившият шеф на Google иска САЩ да намалят зависимостта си от чуждестранните производители на чипове

Съединените щати трябва да направят повече, за да привлекат чуждестранни производители на чипове, които да строят заводи на американската територия, тъй като това е въпрос, свързан с националната сигурност. Това пише бившият шеф на Google Ерик Шмид в публикация в „Уолстрийт джърнъл“, цитирана от Блумбърг.

Акцентирайки върху нарастващите инвестиции на Китай в технологиите за произвеждане на полупроводници, Шмид пише, че САЩ трябва да намалят зависимостта си от Тайван и Южна Корея що се отнася до чиповете от най-висок клас. Според него вместо това САЩ трябва да стимулират двете водещи компании в сектора - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics Co. да си партнират с американските дизайнери на чипове и да произвеждат повече продукти на американска земя.

Професорът от Харвард Греъм Елисън, който е съавтор на статията в „Уолстрийт джърнъл“ с Шмит, предупреди по-рано, че САЩ и Китай може да са на път към война, която никой не желае. Двамата изложиха препоръки за подобряване на американската конкурентоспособност в надпреварата за производство на чипове, за да бъде избегнат = драстичен дисбаланс между двете суперсили.

„Ако Пекин развие трайни предимства във веригата за доставки на полупроводници, това ще генерира пробиви в основополагащи технологии, на който САЩ не могат да отговорят“, пишат те.

В допълнение към предложения от президента Джо Байдън инвестиционен план за 52 милиарда долара, който все още се разглежда от американските законодатели, САЩ трябва да се облегнат на силните си страни в областта на научноизследователска и развойна дейност, произвеждайки не толкова висок клас, но по-широко използвани и по-бавни чипове чрез Intel Corp. и GlobalFoundries Inc., както и да удвоят усилията си за привличането на инвестиции на местна почва от TSMC и Samsung.

И двете азиатски компании строят фабрики в САЩ, но посланието на Шмид и Алисън е, че трябва да се направи повече, за да се гарантира дългосрочения просперитет на страната.

„Америка е на ръба да загуби надпреварата при чиповете“, посочват те, като призовават „правителството на САЩ да мобилизира национално усилие, подобно на това, което доведе до създаването на технологиите, с които бе спечелена Втората световна война“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ